Radiojournalismia 1930-luvulta: "Hyvää päivää, neiti tähtisilmä! Pidättekö merimiehistä?" -kuuntele

1930-luvulla Yleisradion miestoimittaja saattoi flirttailla radiojutussa naiselle tavalla, joka synnyttäisi nykypäivänä valtavan kohun.

Kotimaa
Vanha radio
Tämä haastattelu on tehty Kotkassa vuonna 1936. Haastateltavana on "satamakapteeni Kukkola", joka lähtee esittelemään toimittajalle Kotkan satamaa. Toimittaja innostuu heti kierroksen alussa naispuolisesta kanslistista.

Radion alkuaikoina journalismi oli hyvin erilaista kuin nykyään. Yleisradion arkiston kätköistä löytyi Kotkan satamassa tehty haastattelu vuodelta 1936.

Haastateltavana on "satamakapteeni Kukkola", joka lähtee esittelemään toimittajalle Kotkan satamaa. Toimittaja innostuu heti kierroksen alussa naispuolisesta kanslistista.

– Ei mutta, eihän satamakapteeni olekaan yksin täällä, teillähän on toimistossanne kauniita naisiakin! Toimittaja huudahtaa.

– Tottakai, mutta vain yksi kanslisti kerrallaan, Kukkola vastaa.

– Jassoo, ettei siis kapteenilla ole useampia tällaisia tähtisilmiä täällä apulaisena? Toimittaja tiedustelee.

– Ei ole. Näissäkin on se paha puoli, että heidät naidaan aina vuoronperään.

"Komeita poikia, vai mitä?"

Toimittaja painelee kanslistineidin juttusille.

– Hyvää päivää, neiti tähtisilmä. Sanokaapa tällaiselle kylmäveriselle mikrofonille, mitä te pidätte merimiehistä. Tehän joudutte niitten kanssa joka päivä tekemisiin. Komeita poikia vai mitä?

Toimittajan harmiksi neitikin on jo varattu, kuten satamakapteeni Kukkola oli jo vihjaillut.

– Kuulin, että neiti myöskin pitää tullivirkailijoista. Onhan tullimies sentään paljon paljon parempi kuin minkäänlainen merimies, vai mitä?

Neiti hihittelee ujosti toimittajan kysymyksille.

– Kyllä herra tulli aina sentään paras on, hän vastaa.

– Jaajaa, minäkin toivoisin olevani tullivirkailija, toimittaja tokaisee.

Nauhalla satamakapteeni ja toimittaja keskustelevat paatoksella myös Kotkan satamasta, jonka laitteisiin kaupunki "oli nurisematta uhrannut kuutena viimeisenä vuotena noin 30 miljoonaa markkaa".

Kotkan Yle on 70-vuotias

Ylen Kotkan toimitus täyttää tänään 70 vuotta. Vuonna 1944 Kotkan kaupunginjohtajana toimineen Kustaa Rudolf Lindgrenin avajaispuhe Kotkassa oli mahtipontinen.

– Kuten Kotka on karu kaupunki, työn ja ponnisteluiden paikka, samoin on sitä ympäröivä Kymenlaakso. Enempi juro kuin hymyilevä, enempi laiha kuin hedelmällinen, Vakio julisti.

Kaupunginjohtaja ei kuitenkaan halunnut paisutella studion merkitystä liikaa.

– Kun nyt Kotkan ääni liittyy aika ajoin radiolähettäjien joukkoon, ei se merkitse mitään uutta tai mullistavaa radio-ohjelmistossa. Sillä lisätään vain uusi kadunmiehen ääni Kymenlaaksosta Suomen kansan suureen konserttiin. Yksinkertainen ja karu ääni vailla teatraalisuutta, mutta täynnä vakavuutta, Vakio totesi.

_Korjaus 27.8. klo 8.45: Avajaispuheen piti Yleisradion pääjohtaja J.V. Vakio, mutta nauhalla kuullaan Kotkan silloisen kaupunginjohtajan Kustaa Rudolf Lindgrenin tervehdys. _