Venäjä ja Yhdysvallat puivat Ukrainan kriisiä suomalaisella saarella

Neuvotteluista kertoi venäläinen Kommersant, jota yhdysvaltalaislehti The Atlantic lainasi. Ulkoministeriö vahvistaa kokouksen Yle Uutisille. Se järjestettiin kesäkuun lopussa.

politiikka
Boistön saari.
Boistön saari.Boisto.fi

Ryhmä venäläisiä ja yhdysvaltalaisia asiantuntijoita ja entisiä virkamiehiä on vastikään puinut Ukrainan kriisiä ja sen ratkaisemista suomalaisella saarella. Asiasta uutisoi yhdysvaltalaislehti The Atlantic (siirryt toiseen palveluun).

The Atlantic perustaa tietonsa venäläislehti Kommersantin (siirryt toiseen palveluun) uutiseen.

Kokouksessa laadittiin Kommersantin mukaan asiakirja, joka sisältää ehdotuksia Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi. Suunnitelmassa esitetään muun muassa YK:n alaista rauhanturvaoperaatiota Itä-Ukrainaan ja armahduksia sellaisille taistelijoille, jotka eivät ole syyllistyneet sotarikoksiin, The Atlantic kirjoittaa.

Kommersantin mukaan kokouksen osallistujien joukossa oli esimerkiksi Venäjän ulkomaantiedustelun entinen johtaja Vjatšeslav Trubnikov ja Yhdysvaltain entisen presidentin George W. Bushin Venäjä-neuvonantaja Thomas Graham.

Epävirallinen kokous järjestettiin Boistön saarella entisen Ruotsinpyhtään saaristossa. Se sijaitsee Loviisan ja Kotkan edustalla.

Ulkoministeriö ja Suomen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen vahvistavat neuvottelut Yle Uutisille.

The Atlantic kutsuu tapaamista niin sanotuksi toisen raiteen diplomatiaksi. Ulkoministeriö kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) avustaneensa tapaamisen järjestämisessä osapuolten pyynnöstä.

Suomessa neuvotteluista kertoi ensimmäisenä MTV (siirryt toiseen palveluun). Boistön saaren isäntä Erkki Ahonen sanoo Yle Uutisille, että tapaaminen pidettiin kesäkuun lopussa juhannuksen jälkeen.

Oliko kokouksessa saunadiplomatiaa?

– Minun tehtäväni ei ole kommentoida sitä sen tarkemmin eikä antaa siitä yksityiskohtaisia tietoja. Se on asianomaisten oma tehtävä, Ahonen vastaa. Hänen mukaansa neuvottelut kestivät "jonkin aikaa". Tarkempaa kestoa Ahonen ei kerro.