Lehti: Ruotsi avaamassa maaperänsä Naton nopean toiminnan joukoille

Naton nopean toiminnan joukot voisivat liikkua Ruotsin maa-, ilma- ja merialueilla.

Ulkomaat
Helikopteripartio ilmassa.
Isaf:in kriisinhallintaoperatio Afganistanissa 11. elokuuta.Shah Marai / AFP / Lehtikuva

Ruotsi laajentaa Nato-yhteistyötään todennäköisesti jo torstaina, sanomalehti Svenska Dagbladet kertoo (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan Ruotsin hallitus aikoo hyväksyä sopimuksen, joka sallii Naton nopean toiminnan joukot Ruotsin maaperällä. Puolustusvoimat pyysi hallitusta aloittamaan neuvottelut asiasta viime syksynä.

– Olemme edenneet pitkälle, ja hallitus saattaa päättää asiasta torstaina, puolustusministeri Karin Enström sanoo SvD:ssä.

Naton nopean toiminnan joukot voisivat liikkua Ruotsin maa-, ilma- ja merialueilla matkalla operaatioihinsa. Ruotsi takaisi joukkojen logistiikan ja huollon toiminnan. Joukoille järjestettäisin esimerkiksi ruokailu ja toimitettaisiin ammuksia.

Nato-joukot eivät voisi liikkua Ruotsissa vastoin maan toiveita.

– Sopimuksen perustana on, että Naton toiminta perustuu Ruotsin kutsuun, Enström korostaa.

Kyseessä on niin kutsuttu host nation support -sopimus eli isäntämaan tukisopimus. Se helpottaa Naton nopean toiminnan joukkojen harjoittelua isäntämaassa ja isäntämaan alueen käyttöä kriisiaikana.

Myös Suomi hyväksymässä sopimuksen?

Ruotsalaislehden mukaan myös Suomi olisi valmis hyväksymään sopimuksen.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) kertoi maanantaina, että Suomi ja Ruotsi haluavat uudistaa kumppanuussuhteitaan Natoon.

– Tavoite on se, että Suomen ja Naton rauhankumppanuus, joka on arkipäiväisessä puolustusyhteistyössämme hyvin tärkeä, voisi jatkua myös vastaisuudessa vähintään sillä tasolla, millä se on tänään, Haglund sanoi.

Ruotsi ja Suomi ovat tiivistäneet yhteistyötään Naton kanssa rauhankumppanuussopimuksen kautta vuodesta 1994.