Suomun matkailukeskuksen kompurointi jakaa Kemijärven päättäjiä

Enemmistö Kemijärven valtuutetuista uskoo, että Suomutunturin matkailualue nousee vielä jaloilleen, vaikka veturiyrityksenä toimiva Bedonie Oy kompuroi maksuhäiriöiden ja maksamattomien laskujen kanssa. Yritys on velkaa muun muassa Kemijärven kaukolämmölle. Yle Lappi kysyi muutamilta Kemijärven kaupunginvaltuutetuilta, riittääkö näillä vielä pitkämielisyyttä ja ymmärrystä Suomua kohtaan. Monilla riittää, joillakin ei.

Kotimaa
Suomu Kemijärvellä
YLE / Sirpa Hanhivaara

Enin osa haastatelluista valtuutetuista vaatii, että hotelliyhtiö hoitaa velvoitteensa, avaa ovet asiakkaille, ryhtyy palvelemaan, markkinoimaan ja näkymään muutenkin positiivisesti. Mutta on niitäkin valtuutettuja, jotka eivät luota nykyiseen toimijaan.

Valtuutettu Janne Kaisanlahti (kesk.) sanoo tuntevansa myötätuntoa itse Suomun matkailualuetta kohtaan, mutta ei pidä oikeana, että siellä toimiva yrittäjä jättää vastuunsa hoitamatta ja saatavilla joudutaan ikäänkuin rahoittamaan yritystä. Kaisanlahti edellyttää, että hotelliyhtiö maksaa kaukolämmönkin rästit.

– Ei siinä ole muuta vaihtoehtoa. Veronmaksajien rahoilla sitäkin pyöritetään.

Vielä keväällä Bedoniella oli 110 000 euron arvosta maksamattomia lämpölaskuja. Lämpöyhtiön mukaan summa on sittemmin puolittunut. Viime torstaina sanomalehti Koti-Lappi kertoi Bedonie Oy:n muistakin maksuhäiriöistä, joita Asiakastieto Oy;n rekisteristä löytyy yli 300.

Saa mennä vaikka konkurssiin

Kaupunginvalltuutettu Maarit Junttila (sit.) ei tunne armoa.

– Minusta se (Bedonie) saa mennä vaikka konkurssiin, jos vaikka sitä kautta sinne saataisiin yrittäjä, joka edes pitää hotellin ovet auki. Eihän sinne ole ollut menoa. En ymmärrä tuommosta.

Junttilan mielestä Suomun matkailualueen tilannetta pahentaa se, että siellä on kaksi hotellia kiinni. Tien toisella puolella englantilaishotelli on myynnissä.

– Suomu on Kemijärven kaupungin alueella ainut tunturikeskus. Varmaan se vetäisi porukkaa, jos sitä hoidettaisiin oikein, hän arvioi.

Ei liioin Junttilalla riitä ymmärrystä hotelliyhtiön maksamattomille laskuille.

– Rahat tiskiin ja heti - kaukolämmöllekin, joka on muutenkin tiukilla. Ja sitten yksi jättää maksamatta.

Junttilan kanssa samalla linjalla on valtuutettu Kyösti Sipovaara (ps.).

– Ei muuta kuin, että joku hakea sen (Bedonie) konkurssiin ja konkurssipesä ryhtyy hoitamaan hotellia. Liinat kiinni; eihän tuollaisessa toiminnassa ole mitään järkeä, hän sanoo.

Suomu on tärkeä Kemijärvelle

Kevyemmällä kädellä asiaa käsittelee kaupunginvaltuutettu Pertti Poropudas (kok,).

– Noin hienoa asiaa (Suomutunturin matkailu) ei kannata romuttaa. Matkailu on meille tärkeä.

Näinä aikoina on epäonnistutaan muuallakin. Ei vain Suomulla.

Poropudas ei kuitenkaan hyväksy tapaa, jolla hotelliyhtiötä hoidetaan. Etätyönä se ei onnistu. Hänen mielestään yrittäjien pitäisi olla fyysisesti paikalla - edes joskus. Poropudas sanoo nähneensä Suomun paikallisjohtajan Hannele Karin, mutta itse isäntää, kiinteistösijoittaja Ahti Vilppulaa hän ei ole koskaan nähnyt.

– Eivät ole monet muutkaan, hän lausahtaa. Eivätkä ole tavoittaneet puhelimellakaan.

– Kovasti siellä Suomulla on tehty ja rakennettu viime vuosien aikana. Siellä on hieno hotelli ja mökkikylä, mutta olen pettynyt kun hommaa ei laiteta pyörimään ja markkinarumpua soimaan, Poropudas edellyttää.

Homma pitää saada pyörimään

Myös valtuutettu Markku Harju (sd.) puhuu Suomusta varsin maltillisesti.

– Kaupungilla itselläänhän ei ole saatavia hotelliyhtiöltä. Ovat kuitenkin nuo kaukolämpöyhtiön ja sähköyhtiön saatavat, mutta luotan, että yhtiöt hoitavat asiat omalla tavallaan.

– Suomu on niin tärkeä Kemijärven kaupungille, että täytyy vain toivoa, että joku positiivinen ratkaisu löydetään ja omistaja avaa hotellin, Harju sanoo.

– Yrittäjä on sijoittanut Suomulle miljoonia. Siellä pitää saada homma pyörimään..

Valtuutettu Juha Pikkarainen (vas.) ajattelee samoin.

– Huonompi homma, jos tuleva talvi jää Suomulla taas markkinoimatta, hän toteaa.