Lapin kauppakamari: Soklille rahaa, kaivoksille vauhtia

Lapin kauppakamarin mukaan hallituksen budjettiriihessä ratkaistaan se, haluaako hallitus tukea yritysten suurinvestointeja ja kiinnostaako hallitusta muu kuin Etelä-Suomi. Jos Soklin kaivokselle ei löydy rahaa, Suomen kilpailukyky yritysten kohdemaana kokee rajun kolauksen, kauppakamari katsoo.

politiikka
Kaivosyhtiö Northlandin standi Hannukaisen suunnitellulla kaivosalueella Kolarissa 19.8.2014
Kolarin Hannukaisen kaivoshanke on jäissä kaivosyhtiön talousvaikeuksien vuoksi.Jarmo Honkanen / Yle

Lapin kauppakamari muistuttaa, että rautatie olisi Soklin kaivoksen kannattavuuden kannalta parempi vaihtoehto kuin maantie. Molemmat vaihtoehdot ovat olleet esillä, kun valtiovalta ja kaivosta suunnitellut lannoiteyhtiö Yara ovat neuvotelleet valtion rahoituksesta. Soklin kaivosinvestointi maksaa yli miljardi euroa.

Kauppakamari haluaa hallituksen budjettiriihen antavan vauhtia myös muille kaivoshankkeille. Kauppakamarin mukaan kaivosten tarvitsemien lupien käsittelyajat ovat venyneet liian pitkiksi Suomessa. Esimerkiksi laajennustaan aloitteleva Kevitsan kaivos Sodankylässä joutui odottamaan lupaansa lähes kolme vuotta.

Kauppakamarin mukaan kaivoshankkeiden valmistelu Lapissa on käytännössä lähes kokonaan pysähtynyt, koska toiset viranomaiset ovat valittaneet Tukesin myöntämistä etsintäluvista Sodankylän Sakatissa, Ylitornion Rompaksessa ja Enontekiöllä. Kauppakamari haluaa, että hallitus selkeyttäisi eri viranomaisten rooleja lupien käsittelyssä. Viranomaiset olisi myös velvoitettava tekemään tarvittavat päätökset viivyttelemättä.

Naapurimaat kiilaavat ohi

Lapin kauppakamari haluaa myös helpotuksia kaivosten energiaveroihin. Edellinen hallitus päätti viime maaliskuussa lakkauttaa kaivostoiminnan energiaverotuet ympäristölle haitallisena. Kaivosteollisuuden laskelmien mukaan sähköveron korotus olisi eräissä tapauksissa peräti 1100 prosenttia ja tarkoittaisi miljoonia euroja vuodessa.

Energiaverotuen poistaminen ja lupakäsittelyn hitaus heikentevät edelleen Suomen asemaa kilpailussa kaivosinvestoinneista, kauppakamari katsoo. Samaan aikaan naapurimaissa kaivoshankkeet menevät eteenpäin. Ruotsissa Kiirunan kaivoksen laajentaminen jatkuu ja Svappavaaran Mertaisten kaivosken rakennustyöt alkavat, kun vesiviranomaset ovat peruneet valituksensa. Suomen rajan läheisyydessä Karesuannon eteläpuolella oleva Lannavaaran rautakaivosprojekti on käynnistymässä. Norjan hallitus on hyväksynyt suunnitelman rakentaa kuparikaivos Kvalsundiin Hammerfestin eteläpuolelle. Myös Kirkenesi rautakaivoksen laajennussuunnitelmat ovat etenemässä. Myös Venäjällä Kuolan niemimaalla kaivosteollisuus on uusinut teknologiaansa ja pakotteista huolimatta kehittäminen jatkuu.

– Ainoastaan Suomessa hankkeet ovat pysähtyneet, kauppakamari toteaa tiedotteessaan.