Loviisaan suunnitellaan maan ensimmäistä kokonaan kaksikielistä koulua

Jos kaikki menee niin kuin Strömsössä, opiskellaan Loviisassa kahdella kielellä jo ensi syksynä. Vastaavaa, kokonaan kaksikielistä opetusta ei ole aikaisemmin järjestetty.

kaksikielisyys
Isnäs-kylän kyltti maantien varressa.
Yle

Loviisa kartoittaa, josko Isnäsin koulun opetuksen voisi muuttaa kokonaan kaksikieliseksi. Lapset saisivat opetusta suomeksi ja ruotsiksi. Uusi malli pelastaisi Isnäsin koulun. Kokonaan kahdella kielellä tapahtuva opetus olisi Suomessa ensimmäinen laatuaan.

– Ainakaan minun tietooni ei ole tullut vastaavaa eteen, Loviisan kaupungin sivistysjohtaja Thomas Grönholm sanoo.

Monilla paikkakunnilla suomen- ja ruotsinkieliset koulut toimivat samoissa tiloissa, mutta opetus tapahtuu vain yhdellä kielellä.

Keväällä valmistuneessa kouluverkkoselvityksessä ehdotetaan, että Isnäsin kylän suomen- ja ruotsinkieliset koulut yhdistettäisiin jo ensi lukuvuoden alussa. Yhdistyneessä koulussa luokat kolmannesta ylöspäin olisivat kaksikielisiä, ja taito- sekä taideaineiden opetus tapahtuisi vain jommalla kummalla kielellä.

– Kaksikielisyys antaa hyvät eväät työelämään ja opiskeluun, Grönholm korostaa

Alustavien kyselyjen mukaan vanhemmat ovat ottaneet uuden koulumallin hyvin vastaan.

– Jos haluaa, että lapsi käy koulua vai yhdellä kielellä, niin tietysti sekin on mahdollista, Grönhölm korostaa.

Loviisan kaksikielinen koulu vaatii vielä opetushallituksen leimat papereihin. Asialla on kiire, syyskuun loppuun mennessä pitäisi olla päätöksiä tiedossa mikäli mielitään aloittaa kaksikielinen opetus jo ensi syksynä.

Myös tutkijat ovat kiinnostuneet Loviisan uudesta koulusta. Tutkijoita kiinnostaa lasten kielenkehitys kaksikielisessä koulussa.