Säveltäjämestarin 150-vuotisjuhla synnytti markkinoille Sibelius-humidorin, pahviteatterin, räsymatot ja tortun

Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen juhlavuosi 2015 tuo markkinoille nipun uusia Sibelius-tuotteita musiikin jatkeeksi. Hämeenlinnassa avautuu elokuun loppuun mennessä Sibelius Center, joka tarjoaa elämysten, tarinoiden ja tiedon lisäksi näyttelyjä, esittelyjä, pieniä konsertteja sekä Sibelius-myymälän. Säveltäjän juhlavuosi kiinnostaa maailmallakin - juhlavuoden 2015 kalenteria on haluttu heti Singaporeen asti.

kulttuuri
Sibeliustuotteita ikkunalaudalla
Muotoilija Markku Piri ideoi Sibelius-kannella varustetun humidorin, johon käy niin suklaa- kuin oikeatkin sikarit. Sen päässä on soittorasia. Vieressä kuva-aiheisia suklaapaloja ja takana tinakoruja. Häkkilintukoru tuli siitä, kun Sibeliuksen syntymäkodissa oli viisi lintuhäkkiä.Miki Wallenius / Yle

Jean Sibeliuksen juhlavuoden valmistelu on hyvässä vedossa Hämeenlinnassa. Sibeliuksen syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Mestarin vetovoiman jatkeeksi Hämeenlinnan seudulla tuotetaan myyntiin kymmeniä erilaisia Sibelius-tuotteita ja elämyksiä

Sibeliuksen tiedetään olleen herkkusuu, osin paheellinen nautiskelijakin. Elokuun lopussa Hämeenlinnassa avautuva Sibelius Center on jatkossa portti ja satama juhlavuoden viettäjille ja vieraille. Pönöttävästä juhlavuodesta ei Hämeenlinnassa ole kyse.

Sibelius-villasukat ja Sibelius-nukketeatteri

Hämeenlinnan seudulla on tuotettu kymmenittäin erilaisia juhlavuoden Sibelius-tuotteita. Esimerkiksi villasukat tuovat säveltäjän lähelle. Ikääntyneen Sibeliuksen tiedetään istuskelleen sukkasillaan, mielellään sikareja poltellen. Niinpä Sibeliuksen makuun pääsee Hämeenlinnan seudulla pian sikareillakin – tosin suklaisilla.

Muotoilija Markku Piri on ideoinut koivusta käsin tehdyn Sibelius-humidorin, joka käy niin suklaa- kuin oikeillekin sikareille. Rasia soittaamyös Musetten alkutahdit. Hyllyistä löytyy säveltäjän nimiin tehtyjä mattoja, koska Sibeliukselle räsymattojen raidat merkitsivät eri sävellajeja. Tyylikkäitä ovat pipot ja kaulaliina sekä tinakorut. Tulossa on vielä Sibelius-leivoksia, -torttuja, -kakkuja sekä kasseja. T-paitaan on valittu vaihteeksi nuoren Sibeliuksen figuuri, jolla on vielä tukka päässä.

Hämeenlinnan Sibelius-seura puolestaan on teettänyt vuoden 2015 kalenterin. Sen kuvitus on vahvasti luontoa ja musiikkia hehkuva. Kiinnostus kalenteriin on kova: Sibeliuksen fanittajat Singaporesta ovat halunneet hankkia suomalaisia kalentereja.

Akseli Gallen-Kallela ja Sibelius pahvikulisseissa

Yksi hauskimmista ja luovimmista Sibelius-tuotteista on pahvista valmistettu nukketeatteri, jonka voi käsin koota. Käsinukkien avulla katsoja ja leikkijä eläytyvät säveltäjän asemaan ottaessaan pienen Janne-käsinuken ja ryhtyessään eläytymään ja voivottelemaan elämän kurjuutta.

– Oivoi,on syntymäpäiväni! Eihän täällä ole ketään. Sikaritkin ovat loppuneet, harmittelee rahapulaan ja sivuraiteille hetkeksi ajautunut Sibelius kuvaelmassa kotonaan. "Kopoti-kopoti" laukkaa toinen käsinukke näyttämölle, ja pelastaa joulukuun kahdeksannen.

Takateksti Sibelius-aiheisen korun rasiasta
Sibelius-tuotteet ovat paikallisia ja niiden synnylle on haettu selitys Jean Sibeliuksen historiasta. Näin lukee tinakorun rasiassa.Miki Wallenius / Yle

– Hej! Ei huolta Janne, täältä tullaan! Tuomisina on hyvää konjakkia ja sikareja. Saat maalauksia Afrikastakin, huutelee näyttämöllä kumppani Akseli Gallen-Kallela.

Tarina on totta – se on nyt upotettu uuden nukketeatterin pienten paperinukkien esitykseen. Gallen-Kallela oli aikanaan maalaamassa Afrikassa ja palatessaan pelasti kumppaninsa syntymäpäivän tuomisillaan. Juhlavuodelle 2015 tuotteistetussa kirppusirkuksessa katsoja kokee säveltäjän ja taidemaalarin elämää läheltä.

John Lennon ja Keith Emerson arvostivat suomalaista säveltäjää

Vaikka Hämeenlinnan seutu ottaakin fanituotteillaan kaiken irti säveltäjän maailmanmaineesta, eivät tuotteet silti ole juhlavuoden pääanti. Säveltäjän musiikki saa Hämeenlinnan juhlat juhlistumaan. Juhlavuoden ohjelmisto on hyvin pitkälle jo valmis, mutta vielä neuvotellaan monista esiintyjistä, joita ei ole vielä julkistettu, kertoo Sibelius-juhlavuoden, Sibelius Celebrationsin johtaja Erkki Korhonen.

Korhosen mukaan ohjelmisto sisältää niin tuttua laatua kuin yllätyksiäkin. Suunnitteilla on jopa ”varjo-Sibelius” tapahtuma elokuulle 2015.

Sibeliuksen maine ja vetovoima on maailmalla ollut kaiken aikaa kasvussa. Esimerkiksi monet klassisen koulutuksen saaneet rock-muusikot ovat esittäneet säännöllisesti Sibeliuksen musiikkia. Kosketinsoittaja Keith Emerson suosi aikanaan Sibeliuksen Karelia-sarjan intermezzoa.

– John Lennonkin arvosti Sibeliusta. Beatlesien ”valkoisella tuplalla" Lennon lainasi osia Sibeliuksen seitsemännestä sinfoniasta, kertoo Erkki Korhonen. Kappale on nimeltään ”Revolution number 9”. Sävellys on hyvin kokeellinen äänikollaasi.

The White Album ilmestyi vuonna 1968.