1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mitä Venäjä tarkoittaa laktoosittomalla? Virkamies: Vastaus vasta rajalla

Venäjä hölläsi elintarvikkeiden tuontikieltoaan sallimalla muun muassa laktoosittomat maitotuotteet. Kukaan ei kuitenkaan tunnu tietävän mitä Venäjä tarkalleen ottaen tarkoittaa "laktoosittomalla".

Kuva: Erno Laisi / Yle

Suomalaiset ovat kantaneet kaupoista koteihin tonnitolkulla putin-juustoksi kutsuttua Venäjän markkinoille tarkoitettua juustoa. Venäjä raotti talouspakotteitaan sen verran, että laktoosittomia maitotuotteita saa viedä. Kypsytetty juusto on laktoositonta, mutta ainakaan maitoteollisuudessa ei tiedetä saako sitä viedä vai ei.

– Saattaa olla, että Venäjän päätös tulee testattavaksi vasta rajalla. Meidän tulkintamme on, että kypsytettyä eli laktoositonta juustoa voi viedä Venäjälle. Mutta tässä mennään Venäjän lakien eikä Suomen lakien mukaan, sanoo Maa- ja metsätalousministeriön ylijohtaja Veli-Pekka Talvela.

Talvelan mukaan laktoosittomuus pitää Venäjällä hyväksyttää viranomaisilla. Joillakin suomalaisilla tuotteilla tämä hyväksyntä on, ja niitä voinee viedä. Muitten tilanne on epäselvä.

– Jos valmistaisin näitä tuotteita, ja minulla olisi hyväksyntä ja vientilupa, lähtisin yrittämään rajan yli niitten kanssa. Mutta mitään takuita onnistumisesta ei suomalainen ministeriö tietenkään voi antaa.