Valtioneuvosto korostaa: Nato-yhteistyön laajenemista ei voi kutsua sopimukseksi

Naton kanssa allekirjoitetaan yhteistyöpöytäkirja, joka ei velvota osapuolia antamaan tai vastaanottamaan apua tai joukkoja.

Ulkomaat

Päätös Suomen ja sotilasliitto Naton yhteistyön laajentamisesta vahvistettiin viime perjantaina kokouksessa, johon osallistuivat tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta UTVA.

Valtioneuvosto tiedotti asiasta tänään keskiviikkona sen jälkeen kun ruotsalaisissa tiedotusvälineissä kerrottiin Ruotsin vastaavasta päätöksestä.

Valtioneuvosto toteaa tiedotteessaan, että kyse ei ole sopimuksesta, vaan Naton kanssa allekirjoitetaan yhteisymmärryspöytäkirja. Se on puiteasiakirja, jonka pohjalta sovitaan kuhunkin konkreettiseen tapaukseen soveltuvasta käytännön isäntämaatuesta.

Tiedotteessa korostetaan, että pöytäkirja ei ole kansainvälinen sopimus, vaan se on luonteeltaan poliittinen asiakirja. Se ei myöskään velvoita kumpaakaan osapuolta antamaan tai vastaanottamaan apua tai joukkoja.

Suomi päättää kaikissa asioissa itse, ryhtyykö se toimintaan, jossa sovitaan isäntämaatuesta. Suomi ei valtioneuvoston mukaan sitoudu vastaanottamaan vieraita joukkoja tai sallimaan niiden kauttakulkua.