1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rovaniemen rakentajille tulossa hyvä talvi - infrassa jo ruuhkaa

Rakennusalalla on Rovaniemellä nyt hyvä tilanne ja talvestakin odotetaan työntäyteistä. Rakennusliiton Lapin aluetoimitsijan Jarmo Alatarvaksen mukaan rakennustyömaat jopa kärsivät siitä, että niille ei ruuhkan vuoksi saada riittävän nopeasti sähkö-, viemäri- ja vesiliittymiä.

Kotimaan uutiset
Lappia-talo Rovaniemellä.
Marjukka Talvitie / Yle

Rovaniemellä rakennetaan tällä hetkellä useita uusia asuinkerrostaloja sekä saneerataan suuria kohteita kuten Lappia-taloa. Rakennusliiton mukaan moni hanke on kärsinyt siitä, ettei Rovaniemen kaupunki ole saanut tuotua paikan päälle riittävän nopeasti tarvittavaa infraa.

- Meidän kaupungin organisaatio ei ole ajantasalla siinä, mitä tänä päivänä pitäisi olla. Ei ole viemäreitä, ei vesiä saada työmaille, ei sähköliittymiä. Siellä on tämän päivän ongelma, Alatarvas sanoo.

Rakennustyömaat tarvitsevat sähköä yhä useampiin työtehtäviin.

- Tämän päivän rakentaminen tapahtuu sähköllä ja sitä pitää olla paljon, Alatarvas sanoo.

Urakoitsijat moittivat Alatarvaksen mukaan Rovaniemen kaupunkia siitä, ettei se pysy rakennusurakoiden tahdissa mukana.

- Miksi se on niin paljon jäljessä? Alueet on kaavoitettu rakentamiselle ja ovat tiedossa.

Ei ole tullut valituksia

Rovaniemen apulaiskaupunginjohtaja Martti Anttila vahvistaa, että Rovaniemen rakentaminen on nyt vilkasta, sekä talonrakennuksessa että yhdyskuntatekniikassa.

- Laskeskelin, että useiden kymmenien miljoonien edestä, jos lasketaan kaikki yhteen. Se on tietenkin raskas prosessi sovittaa näitä yhteen, Anttila sanoo.

Kaupungin yhdyskuntatekniikka, vesihuolto ja energia käyvät hankkeita lävitse ja sovittavat työohjelmiaan yhteen.

- Yleensä ottaen nämä sujuvat hyvin, mutta rakentamisen määrä on nyt poikkeuksellisen suuri, Anttila sanoo.

Anttilan omiin korviin ei ole kantautunut moitteita kunnallistekniikan rakentamisen viivästymisestä.

Kemijärvelläkin töitä

Muualla Lapissa rakennusalan työtilanne on Alatarvaksen mukaan kohtalainen. Valopilkkuna on Itä-Lappi ja Kemijärvi, jossa odotetaan suuren marketin rakentamisen aloittamista. Tällä on merkitystä muillekin, kuin rakennusalan ihmisille.

- Aina sanotaan, että yksi rakentaja tuo kuusi uutta työpaikkaa. Ja se tuo uskoa, että tällä alueella tapahtuu jotakin, Alatarvas sanoo.

Tunturikeskuksissa on sen sijaan hiljaista.

- Kyllä se tunturien kohtalo näyttää nyt aika synkeältä. Joitakin isompia kohteita on alkanut, mutta sanoisin, että se on huonolla tolalla tänä päivänä, Alatarvas sanoo.

Rakennusalalla oli Lapissa työttömänä maaliskuussa 2013 yhteensä 1 136 rakennusalan ammattilaista. Heinäkuussa 2014 luku oli 627.

Lue seuraavaksi