1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EK: Kaupan ja rakennusalan usko tulevaan synkkä

Rakentamisessa luottamus painui EK:n mukaan "jo huomattavan mataliin lukemiin". Rakennusalalla tilauksia on niukasti, eivätkä odotukset henkilön määrän kehityksestä ole valoisia.

Suomen elinkeinoelämän luottamus talouteen on edelleen heikkoa. Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n mukaan erityisen synkältä näyttää kaupan ja rakentamisen aloilla.

– Molempien alojen luottamusindikaattorit ovat huomattavan alhaalla, ja Suomen vähittäiskaupan yritysten arviot suhdanteista ovat EU-maiden heikoimpia, kommentoi EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

Teollisuuden luottamus koheni elokuussa hieman heinäkuuhun verrattuna. Luottamus on kuitenkin yhä melko haurasta.

Rakentamisessa luottamus painui EK:n mukaan "jo huomattavan mataliin lukemiin". Rakennusalalla tilauksia on niukasti, eivätkä odotukset henkilöstön määrän kehityksestä ole valoisia.

Palvelualoilla luottamus vahvistui elokuussa hieman heinäkuusta, mutta suhdannetilanne on keskimääräistä kehnompi. Palvelualoilla myynnin odotetaan kasvavan jonkin verran loppuvuonna.

Vähittäiskaupassa luottamus pysyi elokuussa ennallaan eli varsin matalalla tasolla. Luottamus oli huomattavasti pitkän ajan keskiarvoa heikompaa.