Terveet elämäntavat ja itse tekeminen ovat trendejä kansalaisopistoissa

Kansalaisopistojen tarjonta on monipuolistunut ja laajentunut. Esimerkiksi Mikkelin kansalaisopistossa järjestetään vuoden aikana 900 kurssia.

kurssit
Naisen kämmenpohjat vastakkain rintakehän edessä.
Yle

Uusia opiskelijoita houkutellaan tarjonnan monipuolisuudella ja kurssitarjonnan laajuudella.

– Ihmiset haluavat pitää huolta itsestään ja kiinnittävät entistä enemmän huomiota terveisiin elämäntapoihin. Vetovoimaisia lajeja ovat kahvakuula, mind fullness ja Asahi terveysliikunta. Erityisen suosittuja ovat myös kuvataide, kielet ja nuorten teatteriryhmät, kertoo Mikkelin kansalaisopiston rehtori Matti Laitsaari.

– Valtakunnallinen trendi on itse tekeminen ja perinteisten työmenetelmien elvyttäminen. Halutaan tehdä itse, itselle ja alusta asti. On hienoa, että opisto voi tarjota ihmisille mahdollisuuksia kokeilla erilaisia asioita. Monikaan ei pystyisi valmistamaan kotonaan esimerkiksi huonekaluja, summaa Laitsaari.

Mikkelin Kansalaisopistolla rikottiin ilmoittautumisennätys

Tiistaipäivän aikana kirjattiin lähes 4397 kurssi-ilmoittautumista. Tämä ylitti vuodentakaisen ensimmäisen virallisen ilmoittautumispäivän ennätyksen 64:llä. Matti Laitsaari pitää suurta ilmoittautujien määrääosoituksena opiston kurssien kiinnostavuudesta. Tänä vuonna osa musiikin opiskelijoista on voinut varmistaa paikkansa jo etukäteen, joten he puuttuvat ennätysluvusta.

Savonlinnan Linnalan opistossa tarjolla 250 kurssia

– Liikuntakurssit ovat hyvin suosittuja. Perinteisen kuntosalin rinnalla trendinä tuntuu olevan vähän eksoottisemmat lajit, kuten Astangajooga, reiki ja erilaiset kehonhuoltokurssit, kertoo liikunnan kurssisuunnittelusta vastaava asiakasneuvoja Jukka Muhonen.

Liikunnannälkäisille on tarjiolla myös esimerkiksi crosstrainingia, nyrkkeilyä, erilaisia kuntojumppia sekä kanoottiretki. Eritasoiset kielikurssit, tietotekniikka, musiikki ja kädentaidot kuuluvat opiston vakiotarjontaan. Oppia voi hakea myös veneilyyn, järjestyksenvalvointaan tai eksoottiseen ruoanlaittoon.

Kurssilaisten ikähaarukka on vauvasta eläkeikään