1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Espanjassa persikka voi mädäntyä varastoon Venäjä-pakotteiden vuoksi

Nyt persikan ja nektariinin satokaudella tuottajahinnat ovat romahtaneet, kun hedelmiä ei viedäkään Venäjän markkinoille. Viljelijät joutuvat myymään satoa pilkkahintaan tai jopa tuhoamaan sitä. Tulossa ovat omenan ja päärynän satokaudet.

Kuva: Yle

Espanjalainen pientuottaja Javier Montull näyttää tilansa keskellä paikan, jossa haisee äitelä, hapantuva hedelmä. Hän kippasi maahan 3 000–4 000 kiloa persikkaa viikko sitten.

Montullin kylmävarasto on täynnä persikkaa. Ostajat tarjoavat hänelle 10–15 senttiä kilolta, mikä tarkoittaa 20 senttiä tappiota kiloa kohti.

Javier Montuli Kuva: Yle

Montull laskee menettävänsä yli 20 000 euroa, vaikka hän ei ole vienyt Venäjälle.

Persikoita ja nektariineja jää Espanjassa käsiin kymmeniä miljoonia kiloja Venäjän tuontikiellon takia. Hedelmien sadonkorjuu on lopuillaan juuri nyt Léridan hedelmänviljelysseudulla Kataloniassa ja Aragoniassa.

Ylitarjonta merkitsee halpamyyntiä, josta kärsivät etenkin pienet tuottajat. Hedelmät on pakko myydä tappiolla esimerkiksi mehuksi, annettava köyhäinapuun tai tuhottava.

Viidesosa hedelmistä Venäjälle

Katalonialainen Fruits de Ponent -osuuskunnan pakkaamo on Euroopan suurimpia. Valtaosa hedelmistä menee vientiin, ja viennistä viidesosa meni Venäjälle.

– Venäjän-myynnin menetys on noin 200 tonnia päivässä, sanoo Fruits de Ponent -osuuskunnan pääjohtaja Josep Presseguer.

Hän arvioi tappioiksi yli 700 000 euroa viikossa.

Pienviljelijät ovatkin vaatineet protesteissa laajempia korvauksia EU:lta. Viljelijöiden mukaan EU:n lupaama korvaus kattaa vain pienen osan tappioista eikä tulevan varalle ole suunnitelmaa.

Persikan ja nektariinin satokauden jälkeen aletaan korjata omenan ja päärynän satoa. Venäjän tuontikielto jättää Eurooppaan pian satoja miljoonia liikakiloja myös näitä hedelmiä.

Hedelmäosuuskunnan pääjohtajan mukaan tappiot yritetään minimoida hakemalla uusia ostajia Euroopasta ja muualta. Persikka säilyy noin kuukauden kylmässä. Osuuskunnalla on kylmätilaa tuhansille tonneille hedelmää.

Jyrki Palo, Lérida, Espanja.