1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sirkusfestivaali meni juhlan kunniaksi ensimmäistä kertaa telttaan

Kymmenettä kertaa järjestettävä Circus Ruska -festivaali pääsee vihdoin oikeaan ympäristöönsä. Tammikuulta elokuulle siirretty tamperelaistapahtuma on aiemmin järjestetty sisällä.

Kuva: Yle / Anne Savin

Tampereen Eteläpuistossa mittailtiin keskiviikkoaamuna paikkaa, johon alkaisi suuren sirkusteltan pystytys. Cirque Aitalin teltta saapui Tampereelle kahdella rekalla ja parilla pienemmällä autolla Ranskasta.

– Telttaa on pystyttämässä Cirque Aitalin omaa porukkaa ja kymmenen henkilöä festivaalin järjestäjän puolesta, kuvailee urakkaa festivaalin tekninen tuottaja Eero Auvinen.

– Ja kyllä me koko päivä töitä tehdään.

Circus Ruska -festivaalin ensimmäinen esitys Eteläpuistossa on keskiviikkoiltana, joten silloin teltan toivotaan olevan pystyssä.

Kymmenettä kertaa Tampereella järjestettävä festivaali on tällä kertaa omassa elementissään eli oikeissa sirkusteltoissa. Aikaisempina vuosina esityksiä on järjestetty esimerkiksi Sorin sirkuksessa, Pakkahuoneella ja Sorin nuorisotalolla.

Oma teltta joka esitykselle

Eteläpuiston kentälle pystytettiin kolme pienempää telttaa jo alkuviikosta. Teltat kuuluvat nykyään Ranskassa asuvalle, taiteen valtionpalkinnolla palkitulle sirkustaiteilija Jani Nuutiselle. Tänä kesänä myös Helsingin juhlaviikoilla esiintynyt Nuutinen sanoo, että omat teltat ovat mahtava juttu.

– Esitykset on suunniteltu telttaan. Teltta on myös lavaste esitykselle ja jokaisella esityksellä on oma teltta.

Teltat ovat pieniä ja sopivat pienimuotoiseen esitykseen. Yhteen näytökseen mahtuu yleisöä reilut sata.

Minulle teltta on myös lavaste sille esitykselle ja jokaiseen esitykseen kuuluu oma teltta.

Jani Nuutinen

– Yleensä Suomeen tullaan vain lavasteiden kanssa, jotka rakennetaan johonkin saliin ja yritetään saada yleisö mahtumaan ympärille. Nyt oli hienoa, kun päästiin Tampereelle oikeiden telttojen kanssa, Nuutinen sanoo.

– Kun teen esityksen, tavallaan kutsun yleisön luokseni. Haluan myös, että tila on esityksen näköinen. Siksi suunnittelen teltan aina erikseen jokaista esitystä varten.

Eteläpuiston teltoissa esitetään festivaalin aikana trilogiaa, jonka osat valmistuivat vuonna 2002, 2007 ja 2012. Viimeisen osan valmistumisesta esitys on kiertänyt kokonaisuutena.

– Lopussa tarjotaan vielä katsojille ruokaa ja ruokaillessaan he voivat keskustella näkemästään. Koko esitys ruokailuineen kestää noin kolme tuntia, Jani Nuutinen kertoo.

Kiinnostus arkkitehtuuriin toteutuu teltoissa

Sirkustaiteilija Jani Nuutinen on paitsi suunnittellut myös rakentanut teltoista kaksi. Vasta haaveillessaan sirkuksesta ammattina Nuutinen kertoo harkinneensa opiskelemista lavastajan tai arkkitehdin ammattiin. Ovet kouluihin eivät auenneet, mutta kiinnostus molempiin osa-alueisiin on vahva.

Minusta on aina ollut tärkeää, että osallistuu jokaisen esityksen tekemiseen ihan alusta lähtien.

Jani Nuutinen

– Minusta on aina ollut tärkeää osallistua jokaisen esityksen tekemiseen alusta lähtien. Toki mukana on myös tekninen tiimi, jonka kanssa tehdään yhteistyötä muun muassa rakentamisessa.

Jani Nuutinen on tullut tänä kesänä Suomeen jo toukokuussa. Takana on jo useampi esitys eri paikkakunnilla ja matka jatkuu vielä Viroon, ennen kotiinpaluuta Ranskaan. Nuutinen kertoo tekevänsä ”pientä pohjoismaista kiertuetta” viettäen samalla 20-vuotistaiteilijajuhlaa. Ranskaan Nuutinen on muuttanut 1999.