Nalle Puh porilaisen juhlapäivän innoittajana

Porin päivän teemana on tänä vuonna ystävyys. Pori juhlistaa viisikymmenvuotista taivaltaan Riian kaupungin kanssa musiikillisesti ja urheilullisesti. Riian sinfoniaorkesteri ja Pori Sinfonietta esittävät juhlan kunniaksi jazzklassikkoja. Luvassa on lisäksi kaupunkien välinen nyrkkeilyilta paikallisessa yökerhossa. Pori kutsuu myös naapurikuntia juhlistamaan Porin päivää.

Kotimaa
Pasi Juholan suunnittelema Porin päivä juliste
Porin päivän julisteessa Pori ja Rauma kulkevat käsi kädessä kohti Riian tuomiokirkkoa. Julisteen toteutti kuvataiteilija Pasi Juhola.Jari Laasanen / Yle

Nalle Puhin ajatus todellisesta ystävyydestä on ystävän auttaminen. Ihaa-aasin kadotettua häntänsä Nalle Puh ei jää surkuttelemaan asiaa, vaan päättää toimia. Tämä ajatus on lähtökohtana syyskussa vietettäville Porin päiville.

– Ystävät tehdään. Ajatus lähti tosiaan Nalle Puhista. Ennen kuin on tosi ystävä, asian puolesta pitää tehdä jotain, kertoo Pori-Seuran puheenjohtaja Timo Koivisto.

Ystävät kehässä ja konsertissa

Porilla ja Latvian pääkaupungilla Riialla on takana viisikymmentä vuotta ystävyyskaupunkitoimintaa. Yhteistä taivalta juhlistetaan Riian sinfoniaorkesterin ja Pori sinfoniettan yhteiskonsertilla. Nyrkit puhuvat ystävyyden hengessä, kun latvialaiset nyrkkeilyjät kohtaavat porilaiset nyrkkeilyillassa.

Ystävyyttä osoitetaan myös naapurikunnille, kuntien välisessä frisbeegolf-turnauksessa.

Porin päivä perinteisellä tyylillä

Juhlasunnuntaiksi on luvassa suuri lastentapahtuma Kirjurinluodossa. Perinteinen ohrakryynivelli rusinasoppineen kuuluvat toki Porin päivän ohjelmistoon - toripäivää unohtamatta.

– Perinteen säilyttäminen on tärkeää. Tämä on kaupungin ainoa tapahtuma, missä tulee perinteet esille. Moni on kysynyt, eikö Porin päivää voisi muuttaa. Miksi muuttaa hyvää perinnettä? Ja aina on velli syöty loppuun, Timo Koivisto nauraa.

Lapskoussin tekijää kaivataan

Ystävyyden inspiroimana järjestäjät haaveilivat myös raumalaisen perinneruoan lapskoussin tarjoamisesta, mutta herkulle ei ole löytynyt tekijää.

– Lapskoussi oli kyllä suunnitelmissa, vaan ajatus ei edennyt maaliin asti. Itse olen kyllä kyseistä ruokaa joskus tehnyt, mutta en tuollaista isoa määrää. Kunnon lapskoussihan tehdään argentiinalaisen puhvelin lihasta, joka on kiertänyt purjelaivan mukana kaksi kertaa maailman ympäri, Timo Koivisto huomauttaa pilke silmäkulmassa.

Porin päivää vietetään 25.-28. syyskuuta.

Juttua muokattu ke 27.8. klo 22.28: Pori-Seuran puheenjohtajan nimi korjattu.