Uuden lautapelin syntysanat: "Isi tee autopeli, kyllä sie osaat"

Liperiläinen Ari Noponen sai pojaltaan Akilta pari vuotta sitten tehtävän, josta ei voinut kieltäytyä. Poika pyysi isäänsä tekemään autoaiheisen lautapelin

Kotimaa
Ari Noponen esitelee tekemänsä lautapelin kolmatta protoversiota.
Jouki Väinämö / Yle

Ari Noponen on silmin nähden ylpeä ja onnellinen, kun hän pitää käsissään uutta kotimaista lautapelia, jonka hän on suunnitellut.

Hän on pelin isä. Hän on myös pienen Aki-pojan isä, joka lausui pari vuotta sitten pelin syntysanat.

Lautapeli Street Race eli Katukilpailu on lähdöstä maaliin pohjoiskarjalaista suunnittelua. Porilainen tehdas on valmistanut pelin ja siihen tarvittavat välineet lopulliseen muotoonsa ja pistänyt ne pakettiin.

Pakitetaan kaksi vuotta

Ennen kuin heitämme noppaa ja starttaamme lähtöruudusta, pakitetaan pelin syntyaikoihin. Ari vietti koti-iltaa poikansa Akin kanssa, joka oli silloin 4-vuotias.

– Aki sanoi minulle, että pelataan jotain autoaiheista lautapeliä. Katteli meidän pelivalikoimaa, mutta ei ollut sellaista.

Katteli meidän pelivalikoimaa, mutta ei ollut sellaista.

Ari Noponen

Kun kauppojen hyllyltäkään ei muistunut mieleen haluttua lautapeliä, poika katsoi isäänsä.

– Isi tee autopeli, kyllä sie osaat.

Tuumasta toimeen

Isä tuumi, että eihän se ole temppu eikä mikään.

– Otetaanhan paperia ja kynä jahahmotellaan, jos poika malttaa odottaa. Siinä meni ehkä tunti piirrellessä. Ensimmäinen versio oli englanninkielinen, mutta kieli kääntyi matkan varrella suomeksi, Ari Noponen kertoo.

Otetaanhan paperia ja kynä ja hahmotellaan, jos poika malttaa odottaa.

Ari Noponen

Iso ja pieni mies pelasivat valkealle A4:lle kuivamustekynillä hahmoteltua Katukilpailu-peliä jo ensimmäisenä iltana.

– Tällä pelattiin. Alkuun meillä ei ollut tietenkään autokortteja, joten pojan lelulaatikosta otettiin pikkuautoja ja ne toimivat käytettyinä autoina, klassikkoautoina ja urheiluautoina.

Noponen teki pelistä monta eri versiota paperille ja pahville, ennen kuin lopullinen hahmo ja idea siirtyivät ammattigraafikon jalostettavaksi. Esimerkiksi pelissä tarvittavat leikkirahat tehtiin alkuun tulostimella.

Liikkeelle käytetyillä autoilla

Pelissä lähdetään liikkeelle lähtöruudusta ja kierretään laudan ulompaa reunaa eli niin sanottua kaupunkia.

Koska kyseessä on autopeli, siinä on autoiluun liittyviä kustannuksia ja tapahtumia. Esimerkiksi pönttöpoliisi voi antaa sakot ja rahaa kuluu vaikka autopesulassa.

Laudan sisäosassa käydään neljä erilaista kilpailutapahtumaa. Liikkeelle lähdetään käytetyillä autoilla. Pelaajan alkukassa on 1 000 euroa käteistä.

– Pelin idea on se, että pyritään hankkimaan rahaa, ostamaan parempia ja nopeampia autoja, jotta pärjätään kisoissa paremmin. Voittaja on se, joka jää viimeiseksi. Tai voidaan myös sopia, että se voittaa, joka hankkii ensimmäisenä urheiluauton, Noponen selittää.

Unelmasta totta

Ari Noponen kertoo, että hän ei lähtenyt harkitsematta leikkiin.

Lautapelin teettäminen ja valmistuttaminen myyntiin oli iso taloudellinen satsaus. Mutta kävi miten kävi, eipähän tarvitse vanhana papparaisena katua, ettei tullut vietyä omaa ideaa prototyypistä maaliin.

On saanut jotain konkreettista aikaiseksi.

Ari Noponen

– Tunnelma on todella hyvä. Tavallaan oma lapsi. Tää on oma idea, oma tuotos. On semmonen lämmin tunne itellä. On saanut jotain konkreettista aikaiseksi.