Pienhiukkaspäästöjen lisääntymisen Aasiassa piti viilentää ilmastoa – toisin kävi

Ihmisten aiheuttamien pienhiukkaspäästöjen keskittymisen Kiinaan ja Intiaan on ajateltu hillinneen ilmaston lämpenemistä. Uusi tutkimus paljastaa, että asia onkin päinvastoin. Tulos vahvistaa käsitystä siitä, että viimeaikainen tauko ilmaston lämpenemisessä johtuu lähinnä lämmön sitoutumisesta meriin.

Kotimaa
Tehtaiden piippuja iltataivasta vasten.
Tehtaita Kiinan Tianjinissa.Ryan Tong / EPA

Ihmisten aiheuttamien aerosoli- eli pienhiukkaspäästöjen lisääntyminen Kiinassa ja Intiassa on yllättäen lämmittänyt, eikä viilentänyt ilmastoa kuten tutkijat ovat aiemmin olettaneet.

– Viimeisten 15 vuoden taukoon ilmaston lämpenemisessä on esitetty useita syitä kuten auringon aktiivisuuden vähäisyys tai tulivuorten vaikutukset. Yksi selitys on ollut se, että maailmanlaajuisesti aerosolipäästöt ovat siirtyneet Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta Intiaan ja Kiinaan, mutta nyt tämä teoria on osoitettu liian yksinkertaiseksi, kertoo Ilmatieteen laitoksen ja Itä-Suomen yliopiston professori Ari Laaksonen.

Päästöt siirtyivät Aasiaan

Esimerkiksi pakokaasujen synnyttämät pienhiukkaspäästöt ovat vähentyneet Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa 1980-luvulta alkaen, mutta ovat samaan aikaan kasvaneet Kiinassa ja Intiassa.

Itä-Suomen yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja yhdysvaltalaisen Argonnen kansallisen laboratorion tutkijoiden käyttämän maailmanlaajuisen ilmastomallin simulaatiot paljastivat, että Kiinan ja Intian lisääntyneiden päästöjen viilentävä vaikutus on ollut lähes mitätön verrattuna Euroopan ja Pohjois-Amerikan vähentyneiden päästöjen lämmittävään vaikutukseen.

Pienhiukkaset vaikuttavat pilvien ominaisuuksiin siten, että ne heijastavat tehokkaammin auringonsäteilyä takaisin avaruuteen ja viilentävät näin ilmastoa. Mitä lähempänä päiväntasaajaa ollaan, sitä voimakkaampaa on auringonsäteily ja sitä tehokkaammin hiukkaset heijastavat säteilyä.

– Vuonna 1996 Etelä-ja Itä-Aasiassa hiukkaspäästöt olivat jo niin isoja, että niiden lisäys ei enää juuri lisännyt pilvien heijastavaa vaikutusta. Samalla nokipäästöt ovat lisääntyneet Kiinassa ja Intiassa, ja ne mustina imevät itseensä auringonvaloa ja lämmittävät ilmastoa, Laaksonen selittää.

El Niño voi muuttaa tilanteen

Näin ollen tutkimus vahvistaa Laaksosen mukaan käsitystä siitä, että viimeaikainen tauko ilmaston lämpenemisessä johtuu pääasiassa ilmaston sisäisestä vaihtelusta, lähinnä lämmön sitoutumisesta meriin.

– Kuka osaa ennustaa, milloin ilmaston sisäinen vaihtelu kääntyy toiseen suuntaan? Lämpö sitoutuu yhä syvemmällä mereen ja prosessi hidastuu. El Niño- ja La Niña -ilmiöiden vaikutukset tuntuvat heti. El Niño -ilmiötä ei ole ollut vähään aikaan, Laaksonen sanoo.

Sääilmiöt El Niño ja La Niña näkyvät paitsi Tyynenmeren pintalämpötiloissa, myös maailmanlaajuisessa keskiarvolämpötilassa niin, että El Nino -vuodet ovat hieman lämpimämpiä ja La Nina -vuodet hieman viileämpiä. 2000-luvun puolella ei ole kovin voimakkaita El Nino-jaksoja esiintynyt.