Koulussa syödään kertakäyttöastioista - "Keitto tippui pöydälle ja lattialle"

Lappeenrannassa Sammonlahden koulussa on koko alkusyksy jouduttu ruokailemaan kertakäyttöastioista. 25-vuotias tiskikone jäi kesällä eläkkeelle, eikä uusi ole päässyt vielä töihin.

kertakäyttöastiat
Sammonlahden koulussa käytetään tilapäisesti muoviastioita
Klaudia Käkelä / Yle

25-vuotisen työuran tehnyt tiskikone alkoi riidellä lappeenrantalaisen Sammonlahden koulun keittiöhenkilökunnan kanssa. Oli aika saada uusi tilalle. Ikävä kyllä uuden asennuksen yhteydessä kesällä ilmeni kosteusvaurioita, joten tiskikonetta ei saatu toimintakuntoon koulujen alkamiseen mennessä.

Keittiöhenkilökunnan ei auttanut muu kuin korvata pestävät astiat kertakäyttölautasilla, aterimilla ja kupeilla. Vajaan 400 ihmisen aterimet ja lautaset mahtuvat fiksulla pakkaamisella hyvinkin pieneen tilaan.

– Ei se ole aiheuttanut ongelmia. Oppilaat laittavat lautaset samalla tavalla kuin normaalisti ja ne menevät niin pieneen tilaan, että niistä kertyy vain yksi vajaa säkillinen jätettä. Meillä on fiksuja oppilaita, laitoshuoltaja Leena Lirkki kehaisee.

Venyvän lautasen kanssa saa olla tarkkana

Uuden koneen pitäisi alkaa toimia parin viikon sisällä. Lirkki ehti työskennellä pitkään vanhan laitteen kanssa.

– "Hän" joutui kaatopaikalle tai metallinkierrätykseen. Vain esipesuallas säästettiin liotusaltaaksi. Vanhaa konetta on jo ikävä, Lirkki huokaa.

Oppilaille kertakäyttöastioista ei ole koitunut ongelmia. Yhdeksäsluokkalaiset myöntävät, että alussa helposti venyvä lautanen vaati hiukan totuttelua.

– Ei mitään ongelmaa ole ollut, mutta lautasia on hankalampi kantaa ilman tarjotinta, Petriina kommentoi.

– Välillä alussa keitto tippui pöydälle ja lattialle, Riina vahvistaa.