1. yle.fi
  2. Uutiset

Kasvotusten tapaaminen lyö somen elokuvabisneksessä

Marko Karvonen houkuttelee työkseen elokuvientekijöitä Kainuuseen, ja sanoo henkilökohtaisen kohtaamisen johtavan tuloksiin. Mutkittelevat tiet vaaramaisemissa sekä Venäjän läheisyys hurmaavat kansainvälisiä tuotantoryhmiä.

elokuvat
KAOn Marko Karvonen ja Katri Kuvaja menossa katsomaan avajaiselokuvaa The Great Gatzby.
Marko Karvonen

Nopearytmisessä mediamaailmassa pitkän elokuvan tekeminen on edelleen useiden vuosien projekti. Pitkää pinnaa vaativassa bisneksessä yhteistyökumppaneiden tapaaminen kasvotusten on parasta mainosta.

Marko Karvonen on kajaanilaisen Cloudberry Services – elokuvan ja median palvelukeskuksen vetäjä, joka työkseen esittelee Kainuuta elokuva- ja tv-tuotantoja. Karvonen on käynyt esimerkiksi Cannesin elokuvajuhlilla ja Lontoossa tuotantoyhtiöiden juttusilla kertomassa, millaisia mahdollisuuksia Kainuu ja muu Suomi tarjoavat elokuvantekijöille.

– Kun tunnet ihmisiä, heidän on paljon helpompi ottaa tänne päin yhteyttä – oli kyseessä sitten suomalainen tai ulkomainen tuotanto. Toki sosiaalinen media auttaa, kun pidät yhteyttä tapaamisten jälkeen. Mutta henkilökohtainen tapaaminen on edelleen tärkein juttu, painottaa Karvonen.

Maisema Puolangalta.
YLE / Kalle Heikkinen

Karvosen mukaan kainuulainen luonto ja maantieteellinen sijainti antavat tuotantoryhmille aitoja wau-kokemuksia.

Maisemaa on suosta vaaroihin. Myös Venäjän läheisyys koetaan mielenkiintoisena.

Marko Karvonen

– He huomaavat ihan erilaisia asioita alueesta kuin me. Meille esimerkiksi vaaramaisemat ovat tuttuja, mutta kun he tarvitsevat tiemaisemia siirtymistä toisiin, niin ylös alas kulkevat ja mutkittelevat tiet, tai kaukaa sinertävät vaarat ovat hienoja. He haluavat heti pysähtyä miettimään kuvauspaikkoja. Maisemaa on suosta vaaroihin. Myös Venäjän läheisyys koetaan mielenkiintoisena, kertoo Karvonen.

Kainuussa viimemmäksi kuvatut elokuvat ovat jo saaneet näkyvyyttä maailmalla. Esimerkiksi alkuvuodesta Kainuussa kuvattu kauhukomedia Bunny the Killer Thing on ennakkomarkkinoinnissa saanut Karvosen mukaan Cannesin elokuvajuhlilla paljon huomiota ja siitä kirjoitettiin arvostettuun yhdysvaltaiseen Variety-elokuvalehteen.

Elokuvaa kuvataan ulkona pakkasessa.
Bunny the Killer Thing -elokuvaa kuvattiin tammikuussa muun muassa Puolangalla.Simo Räsänen

Kainuulainen luonto pääsi edukseen esille myös National Geographicin tilaamassa luontodokumentissa.

– On se aikamoinen juttu, että Kainuu pääsee elokuvien kautta näkysälle. Ei se ihan jokapäiväistä ole, että Suomesta tulee sellaista ulos, sanoo Karvonen.

Kuvausvaiheessa elokuvien tekeminen ei juurikaan herätä huomiota, mutta kuvausten merkitys alkaa Karvosen mukaan konkretisoitua paikallisille kun tuotannot valmistuvat.

Elokuvantekijä koluaa esineet ja kaivaa ötökät

Kun elokuvatuotantoryhmän kiinnostus on herätetty, Karvonen kiertää konkreettisesti pitkin Kainuuta etsimässä sopivia kuvauspaikkoja. Kuvausten aikana monitoimimies järjestelee tuotantotiimin asioita ja etsii kohtauksiin puuttuvia esineitä sekä sopivia vapaaehtoisia.

Havukka-ahon ajattelija -elokuvaan tarvittiin russakka, siis torakka, minkä löytäminen oli aika vaikeaa.

Marko Karvonen

Ensi viikolla alkaviin Márton ”Mara” Jelinkon psykologisen trillerin kuvauksiin tarvitaan vielä muun muassa kanoja, hautajaisvieraita, rakennusmiehiä ja itäeurooppalaisen näköisiä miehiä.

– Saattaa tulla ihan ihmeellisiä puheluita mitä tarvitaan. Pitää käyttää aikamoista luovuutta. Havukka-ahon ajattelija -elokuvaan tarvittiin russakka, siis torakka, minkä löytäminen oli aika vaikeaa. Eläimet yleensäkin vaativat aika paljon jumppaamista, naurahtaa Karvonen.

Karvonen antaa kiitosta kainuulaisille ihmisille, sillä heidä avustuksellaan löytyy nopeasti yllättäviäkin esineitä.

– Kerran tarvittiin viljasiilo kohtaukseen. Heti tuli useita vinkkejä, mistä löytyy, kiittelee Karvonen.

Paikallisten apu ei rajoitu vain esineiden lainaamiseen, vaan he ovat Karvosen mukaan myös innokkaita avustajia.

Lue seuraavaksi