Nykyvaunu ei liikahda millä tahansa autolla

Asuntovaunujen koko ja vaatimustaso kasvaa kasvamistaan. Niiltä odotetaan samaa kuin kesämökiltä ja satsataan enemmän kuin kotiin. Iso koko voi tarkoittaa auton vaihtoa, sillä millään pikkuautolla jättivaunuja ei vedetä. Karavaanarialueille kulunut kesä on ollut erinomainen.

liikenne
Kuvassa matkailuajoneuvo ja -vaunuja leirintäalueella.
Jarkko Heikkinen / Yle

Peräseinäjoen Kalajärven matkailualueella on kesän aikana puhuttanut matkailuvaunujen koon kasvu. Vaunujen pituus ja leveys kasvavat koko ajan. Pisimmät vaunut voivat olla jopa yksitoista metriä pitkiä. Lisäksi vaunujen varustetaso paranee vuosi vuodelta.

– Jos naapuri vaihtaa isomman ja paremman vaunun, niin kyllä siinä tulee mieleen että jos minäkin, toteaa Seinäjoen seudun karavaanareiden puheenjohtaja Pentti Salo.

Myös SF Caravan ry:n puheenjohtaja Juha Hämäläisen mukaan vaunujen koot kasvavat. Hän kertoo, että vaunuista on tullut tänä päivänä mökkien korvikkeita, joihin satsataan jopa enemmän kuin omaan kotiin.

– On ilmastointi, pölynimuri ja iso jääkaappi. Myös ilman vetoautoa toimivat kaukosäädettävät vaununsiirtojärjestelmät ovat yleistyneet, sanoo Hämäläinen.

Auto vaihtoon

Vaunujen koon kasvaessa myös vetoauton ominaisuudet punnitaan. Minkä tahansa pikkuauton kapasiteetti ei ehkä enää riitäkään. Moni törmää vaunua vaihtaessaan yllättävään ongelmaan.

– Kun vaihtaa uuden vaunun, vanhan henkilöauton rajat tulevat vastaan ja edessä onkin auton vaihto, kertoo Pentti Salo.

Juha Hämäläisen mukaan vetoautot ovat vaihtuneet monessa tapauksessa katumaastureihin tai C-kortilla ajettaviin tila- ja pakettiautoihin. Osa puolestaan lainaa vetoautoa vaunun siirron ajaksi.

Myös katsastusasemalla on törmätty tähän ongelmaan. Katsastusmiehiltä on jopa tiedusteltu, voisiko vetokoukkupainoja muuttaa auton rekisteriotteeseen, kun auton omistaja on ostanut entistä raskaamman vaunun.

– Aina silloin tällöin törmää ihmisiin, jotka näitä kysyvät. Katsastaja ei voi asialle mitään, kun valmistaja on sen sinne laittanut. Me emme voi niitä arvoja muuttaa, toteaa Erkki Rintamäki Etelä-Pohjanmaan katsastuksesta.

Karavaanikausi oli huippuhyvä

Ongelmista huolimatta harrastus sen kun kasvaa. Kulunut kesä on ollut karavaanarialueilla todella hyvä. SF Caravan ry:n puheenjohtaja Juha Hämäläisen mukaan etenkin helteinen heinäkuu oli loistava. Samalla myös jäsenmäärä kasvoi. Valtakunnallisesti luku ylitti jo 150 000.

Myös Peräseinäjoella sijaitsevalla Kalajärven karavaanarialueella on koettu vastaavaa.

– Meillä on ollut vilkas kesä. Vaikka kevät ja alkukesä olivat vähän viileitä, niin kyllä tämä loppukesä korvaa kaiken, kertoo Seinäjoen seudun karavaanareiden puheenjohtaja Pentti Salo.