1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaihto-opiskelija yllättyi iloisesti: "Ihmiset ovat avoimempia kuin meille kerrottiin"

Syksy on tuonut esimerkiksi Tampereelle lähes tuhat uutta ulkomaalaista opiskelijaa. Yliopistoilla liikkuu nyt opiskelijoita, joille kaikki suomalainen on uutta.

Kotimaan uutiset
Kansainväliset vaihto-oppilaat yliopistokierroksella
Marjut Suomi / Yle

Kaikki on minulle uutta ja yritän vain selviytyä tästä säästä ja kaikesta.

kiinalainen Melody Zhung

Tampereen yliopiston käytävillä on pyörinyt tällä viikolla hämmentynyttä väkeä. Uudet vaihto-opiskelijat ovat jonottaneet rekisteröitymään ja tutustumaan paikkoihin. Tampereen yliopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa aloittaa tänä syksynä runsaat 800 kansainvälistä opiskelijaa, jotka yrittävät sopeutua uuteen opinahjoon ja kaupunkiin.

Kiinalainen Melody Zhung on tullut Tampereen yliopistoon opiskelemaan liiketaloutta.

– Minulla on suomalainen tutor. Yksi kämppiksistäni on amerikkalainen ja toinen kiinalainen, mutta en tuntenut ketään entuudestaan. Tulin aivan yksin.

– Kaikki on minulle uutta ja yritän vain selviytyä tästä säästä ja kaikesta, Melody Zhung kertoo.

Espanjalaiset kuvajournalismin opiskelijat Violeta Vidal Luna ja Antía Otero García kysyivät infotiskiltä tietä kirjastoon. Ensivaikutelma Tampereesta on hyvä, vaikka naisia jännittää.

– Olen hermostunut ja vähän peloissani, mutta ihmiset ovat ystävällisiä ja mukavia – avoimempia kuin meille kerrottiin, toteaa Violeta Vidal Luna.

– Yliopisto on moderni ja täällä on hyvät tekniset laitteet toisin kuin meillä Santiago de la Compostelassa. Myös kaupunki vaikuttaa kauniilta, vaikka en ole siihen vielä paljon tutustunut, sanoo Antiá Otero García.

Ensimmäinen viikko on vaikein

Suurin osa Tampereen yliopiston ulkomaisista opiskelijoista tulee vaihtoon EU-maista ja kolmannes on tutkinnonsuorittajia ympäri maailman. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Anna Tuusa tietää, että alkuun pääsy on monelle selviytymistaistelua.

– He ovat vieraassa maassa ja löytäneet itsensä ihan uudesta asunnosta. He eivät tunne ketään ja yrittävät vain keksiä, mitä pitäisi tehdä. Monet ovat tosi jännittyneitä ja epätavallisen hiljaisia.

– Sitten ensimmäisen viikon jälkeen he yleensä rentoutuvat, kun paikat tulevat tutuiksi ja he tutustuvat ihmisiin, kertoo Anna Tuusa.

Tampereen yliopisto on saanut kyselyissä hyvät arviot kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotosta. Orientaatioviikolla ohjelmassa on ollut kävelykierroksia ja luentoja opiskelusta ja elämisestä. Myös arkisissa asioissa kuten bussikorttien ja ruuan hankkimisessa on autettu.

Majoitus järjestyy yleensä opiskelija-asuntolassa, mutta tarvittaessa voidaan tarjota hätämajoitusta.

Opiskelijoilla tavoitteet korkealla

Kun perusasiat ovat kunnossa, opiskelijat voivat keskittyä itse asiaan. Iranilainen Mohammad Jafarzadeh Rezvan on innostunut ohjelmistokehittämisen opinnoista. Niiden parissa menevät seuraavat kaksi vuotta.

– Suunnitelmanani on opiskella ahkerasti ja suorittaa kurssit. En käy juhlimassa tai mitään sellaista, Rezvan sanoo.

Myös kiinalainen Zhang Cong aikoo suoriutua opinnoista kunnialla.

– Haluan hyvät arvosanat ja menestyä opinnoissa, mutta elämästä nauttiminen on myös tärkeää. Tänne on vaikea päästä opiskelemaan, joten haluan käyttää tilaisuuden hyvin, selvittää Zhang Cong.