1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Onko Facebook narsistien ja tirkistelijöiden leikkikenttä?" Tutkijan mukaan tirkistely voi olla koukuttavaa

Sosiaalisen median palvelut rakennetaan koukuttamaan käyttäjiä. Tutkijat pitävät palveluita mahdollisuutena henkisen hyvinvoinnin kasvulle, mutta väärinkäytettynä ne voivat johtaa psykologisiin ongelmiin. Luonteeltaan ihminen hakee aina hyväksyntää, ja Facebookin kaltaiset palvelut tehostavat hyväksynnän tavoittelua.

Kuva: Julian Stratenschulte / EPA

Facebookin kaltaiset sosiaalisen median palvelut rakennetaan koukuttaviksi. Niiden käytön halutaan olevan hauskaa, ja sen täytyy kehittyä tavaksi. Palvelun tarjoajalle on oleellista, että käyttäjä viipyy palvelussa mahdollisimman pitkään ja jakaa itsestään mahdollisimman paljon tietoa. Toisin sanoen hänestä saadaan mahdollisimman laaja tietokanta, jolla on suuri arvo myytäväksi mainostajalle. Käyttäjästä tehdään kauppatavaraa.

Tutkijatohtori Matti Mäntymäki pitää Facebookin kaltaisia palveluita hyvänä mahdollisuutena rikastuttaa ihmisten sosiaalisia reaktioita ja pitää yhteyttä muihin ihmisiin. Mutta myös Facebookista on osattava nauttia kohtuudella.

– Facebook voi lisätä henkistä ja psykologista hyvinvointia, ja siinä ei ole mitään ongelmaa. Haaste on juuri siinä, missä muiden käyttäjien seuraaminen tai oman materiaalin jakaminen saavuttaa sellaisen pisteen, että se ei olekaan enää hyvä juttu psykologisesta näkökulmasta, Mäntymäki sanoo.

Kaikella on arvonsa

Matti Mäntymäki tutkii yhdessä Najmul Islamin kanssa Turun yliopistossa sosiaalisen median käytön psykologisia vaikutuksia ihmisiin. Tarkastelussa ovat palveluiden tuomat arvot käyttäjille.

Facebookin ja muiden vastaavien palveluiden käyttäjät antavat aikansa ja yksityisyytensä ja saavat siitä vastineeksi jotain arvoa.

Matti Mäntymäki

– Facebookin ja muiden vastaavien palveluiden käyttäjät antavat aikansa ja yksityisyytensä ja saavat siitä vastineeksi jotain arvoa. Nämä arvot tuottavat käyttäjälle mielihyvää.

Kun tuon mielihyvän tavoittelu johtaa epävakaaseen toimintaan, Mäntymäen mielestä voidaan miettiä, onko koko internet leikkikenttä sairaille ihmisille.

– Vai onko näin, että sosiaalisen median palvelut sisältävät komponentteja, jotka vahvistavat esimerkiksi narsistista käyttätymistä myös aivan tavallisten käyttäjien osalta?

Tirkistelijä vai itsensäpaljastaja

Mediatutkimuksessa voyeurismi eli tirkistely ja ekshibitionismi eli itsensäpaljastaminen ovat lähtöisin tosi-tv:stä. Osa ihmisistä haluaa osallistua tosi-tv:n tekemiseen, eli toimia ekshibitionisteina. Osa toimii katsojina,eli voyeuristeina. Sama roolijako on siirtynyt Facebookiin, Mäntymäki kertoo.

Tutkimustohtori Matti Mäntymäki Kuva: Pasi Mäenpää / Yle

– Exhibitionistiset käyttäjät ovat niitä jotka tekevät Facebookin kaikkein mielenkiintoisimmaksi näille tirkistelijöille.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat samaan aikaan tuottajia ja kuluttajia. Nämä kaikki tarvitsevat toisiaan.

– Kun ihminen alkaa pakonomaisesti pitkiä aikoja päivässä tarkkailemaan, mitä muut ihmiset julkaisevat Facebookissa, niin missä vaiheessa se kääntyy uteliaisuudesta tirkistelyksi? Se meitä kiinnostaa, Mäntymäki luonnehtii tutkimustaan.

Haemme hyväksyntää

Hyväksynnän hakeminen ei ole ihmiselle mitenkään uutta. Facebookin kaltaiset palvelut ovat vain tehneet siitä huomattavasti nopeampaa.

– Ainahan ihminen on hakenut ihailua, mutta koko homma toimii nyt jonkinlaisella nostetulla kellotaajuudella. Jos haluat esittää jotain ihmisille, se on helppoa verrattuna siihen, että vanhassa maailmassa haluaisit olla ihailtu tai kuuluisa, Mäntymäki sanoo.

Ainahan ihminen on hakenut ihailua, mutta koko homma toimii nyt jonkinlaisella nostetulla kellotaajuudella.

Matti Mäntymäki

Esimerkki hyväksynnän hakemisesta löytyy lomakuvista. Ennen lomakuvat kehitettiin dioiksi ja näytettiin naapurille kuukausi lomalta paluun jälkeen. Nyt lomakuva jaetaan välittömästi sosiaalisen median palveluihin.

– Nykyisin kuvaaja itse on kuvan keskipisteenä, ja kuva on varsinaisesti valmis vasta, kun kaverit ovat antaneet sille tykkäyksensä, eli hyväksyneet sen.

Mäntymäki ei silti tuomitse jokaista Facebookin käyttäjää.

– Tirkistelijät ja narsistit ovat kuitenkin vain pieni vähemmistö. Myös sosiaalisessa mediassa.