Toimittajan luomitarkastuksen tulos: Yksi huolestuttava yksilö ja passitus lääkärille

Huoli kummallisesti syyhyävästä luomesta ajoi toimittajan luomitarkastukseen, eikä aiheetta: hoitajalta tuli passitus lääkäriin. Maakunnallisten syöpäyhdistysten ilmaisille tarkastuksille onkin kova kysyntä. Moni pelkää syöpää ja potee syyllisyyttä auringon otosta. Jo lähes kolmasosa kaikista syövistä onkin ihosyöpiä.

Kotimaa
Luomitarkastus käynnissä.
Luomet kannattaa tarkastaa, jos huomaa niissä muutoksia.Kalle Niskala / Yle

Luomitarkastuksia on syöpäyhdistyksissä tehty viime vuosina tiuhaan, vaikka yhdistyksillä on paljon muutakin toimintaa.

Muutaman kerran vuodessa pidettävät luomihuolipäivät ovat Pohjanmaalla kuin täyteen ammuttuja.

– Kaikkia halukkaita ei ole pystytty edes tutkimaan. Ihmisten pelko näyttää kasvaneen samaan tahtiin ihosyövän lisääntymisen kanssa, kertoo Pohjanmaan syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja Maria Heikkilä-Nyman Kokkolasta.

Tarkastuksiin pyrkivien huoli ei ole täysin tuulesta temmattu.

Suomen syöpärekisterin mukaan kymmenen vuoden aikana melanoomaan eli vaaralliseen ihosyöpään sairastuneiden määrä on lähes kaksinkertaistunut noin 1 300 tapaukseen vuodessa.

Suurin ihosyövän aiheuttaja on auringon ultraviolettisäteily.

Solariumissakin iho altistuu säteilylle. Pysyviä muutoksia aiheuttaa myös sädehoito.

Tietoisuus auringon vaaroista näyttää tarkastuksiin erikoistuneiden hoitajien mukaan parantuneen takavuosista. Silti aina löytyy korjattavaa.

– Vieläkin ihmiset valitsevat liian pienen suojakertoimen aurinkorasvassa. Suositus on vähintään 30, mutta turvallisin kerroin on 50. Sitten rasvaa laitetaan liian vähän ja lisätään liian harvoin, luettelee tyypillisimpiä laiminlyöntejä Pohjanmaan syöpäyhdistyksen erikoissairaanhoitaja Margita Sandberg-Heinonen.

Tuttava sai syövän ja pelko heräsi

Joka viikko ainakin Vaasan ja Kokkolan toimipisteissä käynnille tupsahtaa vähintään yksi luomentarkistuttajia. Usein tulija on huomannut kummallista ihottumaa tai lähipiirissä joku on sairastanut ihosyöpään.

Tarkastuksia tekevillä sairaanhoitajilla on taidot tunnistaa ihomuutoksia, muun muassa osa syövän esiasteitakin, kuten okasolu- ja tyvisolusyövän alut.

Hoitajat ohjaavat huolta herättävät tapaukset lääkärille. Varmuus luomen luonteesta saadaan vasta, kun se on poistettu ja tutkittu.

Aurinkorasvaa laitetaan edelleen liian vähän ja lisätään liian harvoin.

Margita Sandberg-Heinonen, erikoissairaanhoitaja

Vuosien varrella yhtään melanoomaepäilyä Sandberg-Heinonen ei ole lähettänyt eteenpäin, mutta aurinkokeratoosia hoitaja näkee yhä useamman ihossa.

– Auringon aiheuttamia ihomuutoksia näkee vuosi vuodelta enemmän. Huonolla tuurilla niissä voi olla myös syövän esiaste, mutta aikaisella hoidolla tilanne voidaan korjata. Usein aurinkokeratoosi näyttää karhealta ihottumalta ja sitä löytyy kasvoista, nenästä, poskista tai korvista, kertoo Strandberg-Heinonen.

Karkeasti heittäen kaikenlainen muutos luomessa on pieni hälytys.

Sairaanhoitaja kehottaa tunnistamaan ihomuutoksia myös itse.

Ihmisten syövän pelko näyttää kasvaneen samaan tahtiin ihosyövän lisääntymisen kanssa.

Maria Heikkilä-Nyman, sairaanhoitaja

– Kun käy luomensa läpi ja tietää, miltä ne näyttävät, niin huomaa helpommin muutoksenkin, Heikkilä-Nyman vinkkaa.

Runsasluomisuus on myös riski. Kun on yli sata luomea kropassa, niin määritelmä täyttyy.

– Silloin kannattaa käydä tarkastuksessa säännöllisesti.

Toimittajan selästä löytynyt "huolestuttava" yksilö poikkeaa muista. Hoitajakin bongaa sen heti, ennen kuin toimittaja ehtii sen arkuutta valittamaan.

– Se on kooltaan neljä kertaa yhdeksän milliä ja reunoiltaan hieman epätasainen. Tämän kanssa menisin lääkäriin, summaa Heikkilä-Nyman.

Toimittaja päätti tilata ajan lääkärille pian.