1. yle.fi
  2. Uutiset

Sienestäjää odottaa hurja määrä herkkutatteja

Kesän pitkä hellejakso kypsytteli mahdollisuudet hyvälle sienisadolle. Kun loppukesä on tuonut mukanaan sateet, ovat esimerkiksi herkkutatit lähteneet mainioon kasvuun. Suomalaisia sieniä ulkomaille vievän Dalla Valle Oy:n Länsi-Suomen ostopisteistä vastaava Jukka Kivimäki ei ole nähnyt yhtä hyvää sienikauden alkua vuosiin.

luonto
Tatteja korissa.
Antti Makkonen / Yle

Sienestäjien korit täyttyvät tänä syksynä tavanomaista rivakammin. Pitkä hellejakso ja runsaat sateet ovat luoneet ihanteellliset olot sienten kasvulle. Sieniä ostavan ja ulkomaille vievän Dalla Valle Oy:n Länsi-Suomen toiminnasta vastaava Jukka Kivimäki pitää sienisesongin alkua hurjana.

– Näyttää tosi rajulta tämä alku. Muutamassa päivässä on alkanut nousta kuusenherkkutattia ja männynherkkutateistakin on havaintoja, Kivimäki kertoo.

Pitkän linjan sienimies näkee tilanteen poikkeuksellisena.

– Kyllä tämä on moneen vuoteen ylivoimaisesti paras sienikauden aloitus.

Terve tatti painaa paljon

Sen lisäksi että herkkutatteja on tavanomaista enemmän, on myös sienten laatu erittäin hyvä.

Harvoina vuosina on näin hyvälaatuisia sieniä. Ne ovat olemuksiltaan täyteläisiä ja painavat tilavuuteen nähden paljon. Se tarkoittaa, että tatti on terve.

Jukka Kivimäki

– Harvoina vuosina on näin hyvälaatuisia sieniä. Ne ovat olemuksiltaan täyteläisiä ja painavat tilavuuteen nähden paljon. Se tarkoittaa, että tatti on terve, sanoo Jukka Kivimäki.

Suomalainen tatti on suurta herkkua Italiassa, jonne Dalle Valle Oy vie sieniä Satakunnastakin kymmeniä tuhansia kiloja vuodessa. Tällä hetkellä sienestäjä voi myydä tattinsa Huittisten ostopisteessä. Loputkin satakuntalaiset ostopisteet on tarkoitus avata mahdollisimman pian.

– Parhaillaan koetan järkeillä meidän ostoautomme reittiä Satakuntaan. Ihmiset lähettävät sähköpostia ja tekstiviestejä, joiden perusteella sitten suunnittelemme, minne tattiauto lähtee.

Lue seuraavaksi