1. yle.fi
  2. Uutiset

Itsensä työllistävien määrä kasvaa

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna työmarkkinoilla oli yli 150 000 itsensä työllistävää. Vuosituhannen alusta määrä on kasvanut lähes kolmanneksella.

Kotimaan uutiset
Nainen siivoaa käytävän lattiaa.
Yle

Itsensätyöllistävien määrä kasvaa tasaisesti. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna työmarkkinoilla oli noin 152 000 itsensä työllistävää. Vuosituhannen alusta määrä on kasvanut lähes kolmanneksella, samalla kun työnantajayritysten määrä ei ole lisääntynyt.

Moni ryhtyy yrittäjäksi, kun sopivaa työpaikkaa ei löydy, mutta varsinaisia pakkoyrittäjiä on Suomen Yrittäjien arvion mukaan vähän.

– Valtaosa ryhtyy yrittäjäksi siksi, että haluavat toteuttaa itseään työelämässä ilman pomoa. Jonkin verran on niitä, jotka ovat perustaneet yrityksen kun työpaikkaa ei ole tahtonut löytyä. Se on saattanut alkuun olla vastentahtoista, mutta myöhemmin valtaosa on ollut sillä kannalla, että palkkatöihin ei palata, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus.

Itsensä työllistävien ongelmana on heikko eläke- ja sosiaali-turva. Ongelmaa on yritetty ratkoa, mutta laihoin tuloksin.

– Itseyrittäjien sosiaali- ja eläketurva on järjestetty huonosti, mutta kun palkkasuhdetta ei ole, asiaa on ollut vaikea ratkoa. On hyvä havaita, että tällainen työn tekemisen muoto kasvaa, ja jotenkin heidän eläke- ja sosiaaliturvansa täytyy saada parempaan malliin. Mutta ei ole helppoa löytää sille rahoituspohjaa, sanoo työministeri Lauri Ihalainen (sd.).

Lue seuraavaksi