Boistön tapaamisessa mukana ollut asiantuntija: Suomi on puolueeton tapaamispaikka – video

Venäjän ja USA:n suhteissa on nyt vaikea ja herkkä aika, sanoo Boistön Ukraina-keskusteluihin osallistunut ulkopolitiikan asiantuntija.

Ulkomaat
Boistön saari.
Yle Uutiset vieraili Boistön saarella, joka toimi kesäkuussa tapahtumapaikkana julkisuudelta piilossa käydyille Ukraina-neuvotteluille.

Boistön saarella käydyt Ukraina-keskustelut olivat epäviralliset, mutta eivät salaiset, sanoo mukana ollut amerikkalainen ulkopolitiikan asiantuntija Robert Nurick. Hän työskentelee parhaillaan eduskunnan alaisessa Ulkopoliittisessa instituutissa vierailevana asiantuntijana.

– Tapaaminen ei ollut salainen, mutta yksityinen kyllä, sitä ei tehty tv-kameroiden läsnäollessa, Nurick sanoi keskiviikkona Yle Uutisille.

Keskustelut olivat niin kutsuttua toisen raiteen diplomatiaa eli neuvottelijat eivät edusta hallituksia. Boistön keskustelujen osallistujat olivatkin hallituksista riippumattomien ajatushautomoiden ja tutkimuslaitosten edustajia.

– Emme edustaneet hallituksia. Eiväthän Venäjä ja USA voi kahdestaan sopia mistään ilman Ukrainaa, joten siksikin tämä keskustelu oli epävirallinen.

Voi olla, että asioista keskusteltiin saunassakin, mutta voi olla, että siellä keskusteltiin myös jostain ihan muusta.

Tieto keskustelujen sisällöstä kuitenkin välitettiin Yhdysvaltain ja Venäjän hallituksille.

– Olisin hämmästynyt, jos niin ei olisi tapahtunut, Nurick sanoi.

Keskustelujen tarkoitus oli Nurickin mukaan löytää ehdot ja edellytykset kestävälle tulitauolle Ukrainaan, joka voisi sitten olla pohjana virallisille neuvotteluille.

Venäjän ja USA:n kahdenvälisissä suhteissa on nyt huolestuttava aika, ja siksi tapaaminen oli kahdenvälinen, Nurick luonnehtii.

– Tapaamisen tarkoitus oli listata ne kysymykset, jotka on ratkaistava, että kestävä tulitauko voidaan saada aikaiseksi, selvittää mikä oli Washingtonista tulevien ihmisten näkemys, mikä Moskovasta tulevien.

"Suomella kokemusta neutraalina maaperänä toimimisesta"

Boistön 24-kohtainen ohjelma julkaistiin eilen tiistaina. Tapaamiseen kesäkuun lopussa osallistui 13 henkilöä, joista kuusi oli amerikkalaisia ja seitsemän venäläisiä.

Keskusteluja johtivat Yhdysvaltain entisen presidentin George W. Bushin Venäjä-neuvonantajana työskennellyt Thomas Graham, Carnegie Endowment for International Peace -säätiön johtaja Andrew Weiss sekä Venäjän pääministerin neuvonantajana vuosina 1998–99 työskennellyt Aleksander Dynkin.

Suomi valikoitui tapaamispaikaksi Nurickin arvion mukaan siksi, että se nähdään neutraalina maaperänä.

– Tämä on Venäjän ja USA:n suhteissa vaikea, herkkä aika, joten varmaan sekä amerikkalaisille että venäläisille on helpompi tavata neutraalissa paikassa. Ja Suomi on ollut sitä aiemminkin, Nurick sanoi.

"Rakentava, rento tunnelma"

Tapaamisten tunnelma ei ollut jäykkä, vaikka keskustelujen aihe oli vaikea ja osapuolilla oli monesta asiasta hyvin erilaisia näkemyksiä.

– Kaikki yrittivät kuitenkin olla rakentavia, Nurick sanoi.

Hänen arvionsa mukaan tapaamista olisi alun perin ehdottanut Dynkin, joka työskentelee nykyisin johtajana venäläisessä IMEMO-ajatushautomossa. Itse Nurick päätyi mukaan osaksi siksi, että sattui olemaan Suomessa.

– Toinen syy oli se, että tunsin amerikkalaiset osallistujat ja osan venäläisistä ennestään. Kaikki eivät tunteneet toisiaan etukäteen, mutta suurin osa ihmisistä oli ollut tekemisissä toistensa kanssa jo vuosien ajan.

13-henkinen ryhmä yöpyi saarella yhden yön ja osa heistä myös saunoi, Nurick kertoo. Itse hän ei kuitenkaan saunaan ehtinyt.

– Monet tuntevat toisensa pitkältä ajalta, joten voi olla, että asioista keskusteltiin saunassakin, mutta voi olla, että siellä keskusteltiin myös jostain ihan muusta, hän naurahti.

Kriisin kesto yllätti

Kansainvälisen politiikan asiantuntija ja konsultti Nurick tuli Suomeen keväällä, kun hänet nimitettiin Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -tutkimusohjelman vierailevaksi asiantuntijaksi. Hän on oleskellut Suomessa muutamien viikkojen jaksoissa.

Ulkopoliittisen instituutin mukaan Nurickin erikoisalaa ovat Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikan lisäksi Venäjä, itäinen ja pohjoinen Eurooppa sekä ydinasevalvonta ja ydinaseiden leviämisen estäminen.

Ukrainan kriisi on kestänyt pidempään kuin Nurick alun perin oletti ja tilanteen ratkaisu vaikeaa. Boistön keskustelujen perusteella laaditun listan 24 kohtaa ovat hänen mukaansa alku tulitauon aikaansaamiseksi.

– Haluaisin uskoa, että kestävä tulitauko saadaan aikaiseksi. Venäjän ja Ukrainan raja pitää rauhoittaa ja väkivalta Itä-Ukrainassa on saatava loppumaan.

Washington D.C.:ssä Yhdysvalloissa asuva Nurick on tehnyt pitkän uran ulkopolitiikan asiantuntijana erilaisissa ajatushautomoissa ja muun muassa Yhdysvaltain hallinnossa.

Hän on myös amerikkalaisen kansainvälisiin suhteisiin keskittyvän Atlantic Council -ajatushautomon Venäjä-asiantuntija.