1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Sveitsi tiukentaa Venäjän pakotteita

Sveitsin hallitus haluaa välttää tilanteen, että Venäjä kiertäisi kansainvälisiä pakotteita Sveitsin kautta. Sveitsi ei kuitenkaan aseta Venäjälle omia pakotteitaan.

Ukraina

Sveitsin hallitus on päättänyt tiukentaa Venäjälle asetettuja pakotteita. Päätöksensä avulla hallitus haluaa välttää tilanteen, että Venäjä kiertäisi EU:n sille asettamia pakotteita Sveitsin avulla. Tiukennukset astuvat voimaan heti.

Päätöksen mukaan viiden venäläisen pankin on saatava Sveitsin hallituksen lupa, jos ne haluavat laskea liikkeelle pitkäaikaisia finanssi-instrumentteja.

Venäjälle vietävälle sotilasmateriaalille, samoin kuin ns. kaksoiskäyttöisille tuotteille, on myös saatava hallituksen lupa. Kaksoiskäyttöisillä tuotteilla tarkoitetaan tuotteita, jotka on tarkoitettu siviilikäyttöön, mutta joita asevoimat myös voivat hyödyntää.

Eräille öljynetsintään tarkoitetuille vientituotteille asetetaan ilmoitusvelvollisuus.

Sveitsin hallitus toteaa, että Venäjän suorittama Krimin valtaus rikkoo kansainvälistä oikeutta. Siksi Krimille ja Sevastopolin kaupungille asetetaan investointirajoituksia. Öljyn ja kaasun etsintöihin käytettyjen tuotteiden vienti kielletään.

Sveitsi myötäilee EU:n asettamia Venäjän-pakotteita, mutta ei aseta omia, kansallisia pakotteitaan. Sveitsi painottaa pysyttelevänsä Ukrainan konfliktin suhteen puolueettomana, jotta ei vaarantaisi välittäjän rooliaan.

Lähteet: Yle Uutiset, Itar-Tass, Reuters

Lue seuraavaksi