Kuntien helpotuksista uhkaa tulla nollasummapeli

Hallitus teki vuosi sitten historiallisen päätöksen vähentää kuntien tehtäviä ja vastuita jopa miljardin euron edestä. Lupausta yritetään lunastaa torstaina jatkuvassa budjettiriihessä Säätytalolla.

Kotimaa
Hannu Mäkinen, Antti Rinne, Alexander Stubb ja Juho Romakkaniemi.
LKS 27.08.2014 käyttöoikeus 30 vrk

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) piti Säätytalon tämän päivän neuvottelujen jälkeen yhä edelleen kiinni miljarditavoitteesta. Tehtävien ja velvoitteiden karsinta oli aamulla vasta puolivälissä.

­– Kyllä minä uskon, että saadaan se miljardi kasaan riihen yhteydessä, ministeri Rinne vakuutteli.

Samalla kunnille ollaan kuitenkin lykkäämässä ensi vuodeksi uusia velvoitteita, jotka paisuttavat kuntien ja valtionkin menoja. Pitkäaikaistyöttömien aktivointia tulisi tehostaa, oppivelvollisuutta pidentää, kotihoidontuki jakaa vanhempien kesken. Myös sosiaalihuoltolain kokonaisuudistus käy kuntien kukkarolle. Kuntaliiton laskelmien mukaan lisävastuiden hintalappu voi nousta jopa 400 miljoonaan euroon.

Kuntaliitto vaatii hallitusta pitämään kiinni lupauksestaan keventää kuntien taakkaa miljardilla. Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväisen mukaan valtiolla on suuri vastuu kuntien talousongelmista.

– Ilman historiallisen suuria valtionosuusleikkauksia kuntatalous olisi lähes tasapainossa, uskoo Kietäväinen.

Hallinto- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok.) myöntää, ettei samanaikainen tehtävien ja menojen karsiminen ja lisääminen ole järkevää.

– Eihän siinä ole mitään järkeä. Ensin yritetään tehtäviä poistaa ja sitten niitä tulee lisää. Kyllä joku tasapaino pitää löytyä ja sitä me yritämme löytää kahden päivän aikana, Risikko myönsi Säätytalon neuvottelujen jälkeen.

Kunnanjohtaja epäilee hallitusta

Lukuisten kuntien talous on kuralla jo valmiiksi. Esimerkiksi Nurmijärven kunnanhallitus päätti maanantaina koko henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista. Kunnanjohtaja Kimmo Behmin mielestä hallituksen rakennepaketissa listatut helpotukset kunnille eivät olleet realistisia. Suurin menohelpotus syntyisi siirtämällä yhä useampi vanhus laitoksesta kotihoitoon.

– Kyllä nämä sanamuodot ja muotoilut sisältävät paljon arvoituksellisia asioita, mitä ne todella merkitsevät ja mikä tuo hintalappu kullekin asialle on. En rehellisesti usko, että nämä kaikki olisivat mahdollisia ja riittävän konkreettisia asioita toteuttaa, totesi Behm.

Valtiovarainministeri Antti Rinne vakuuttaa, että sopu miljardin euron nipistyksistä vielä löytyy. Rinteellä arvellaan olevan taskussaan kikka kolmonen, jolla kuntien tehtäviä ja vastuita voidaan keventää pidemmällä aikavälillä.

Hallitus kertoo budjettiriihen tuloksista huomenna torstaina.