Separatistit valtaavat Itä-Ukrainaa – tiedustelutietoa Venäjän armeijan yksiköistä

Ukrainan itäosa Donetskista Asovanmerelle näyttää olevan kokonaan separatistien hallussa. Armeija vetäytyy separatistien vastahyökkäyksen edessä. Mariupolin kaupungin edustalle kaivetaan juoksuhautoja. Puolan pääministeri kertoo maansa tiedustelupalvelun ja Naton saaneen vahvaa näyttöä Venäjän armeijan yksiköiden toiminnasta Ukrainan maaperällä.

Ukraina
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Venäjä-mieliset separatistit ovat vastahyökkäyksellään vallanneet laajoja alueita Itä-Ukrainasta, kertoo uutistoimisto AFP.

Uutistoimiston toimittajat ajoivat autolla separatistien hallussa olevasta Donetskin kaupungista sadan kilometrin matkan Asovanmerelle. Toimittajat eivät nähneet lainkaan Ukrainan armeijan yksiköitä. Sen sijaan separatistien tiesulkuja oli matkan varrella useita. Seutu oli tiettävästi vielä muutamia päiviä sitten Ukrainan armeijan hallinnassa.

Armeija oli loppukesästä supistanut separatistien hallussa olevaa aluetta, mutta separatistit aloittivat muutama päivä sitten vastahyökkäyksen, joka ilmeisesti on ajanut Ukrainan joukot laajalti pakosalle. Sotaan on avattu uusi rintama Ukrainan kaakkoisrajalle.

AFP:n toimittajat havaitsivat monella paikkakunnalla merkkejä armeijan nopeasta vetäytymisestä. Esimerkiksi Starobesheven kylään oli hylätty panssarivaunu.

Asovanmeren rannalla, lähellä Venäjän rajaa sijaitseva Novoazovskin kaupunki on jäänyt separatistien haltuun kolme päivää kestäneen tulituksen jälkeen. Asian vahvistaa uutistoimisto AP:lle kaupungin pormestari.

AP:n mukaan Ukrainan armeija valmistelee kiireisesti puolustuslinjaa Novoazovskista 30 kilometriä länteen sijaitsevan Mariupolin laitamille. Kaupungin lentokentälle saapui tänään keskiviikkona armeijan prikaati. Toimittajien mukaan kaupungin itäpuolelle kaivetaan juoksuhautoja.

AP arvelee, että separatistien tarkoituksena olisi maayhteyden luominen Venäjän rajalta Krimin niemimaalle.

Separatistien omien kertomusten mukaan Ukrainan armeija on kärsinyt suuria tappioita. Separatistit kertovat, että yksin Starobeshovosta käydyssä taistelussa 129 armeijan sotilasta olisi antautunut ja separatistit olisivat saaneet haltuunsa mm. neljä raskasta Msta-S-telatykkiä. Donetskin lounaispuolella, Vorovskojessa, separatistit kertovat tuhonneensa tykkitulella 12 panssariajoneuvoa, mm. raskaita T-64-panssarivaunuja. Tietoja ei ole vahvistettu puolueettomista lähteistä.

Tiedustelutietoa Venäjän yksiköistä?

Puolan pääministeri Donald Tusk sanoi tänään parlamentin istunnossa, että Venäjän vakinaisen armeijan yksiköitä toimii Ukrainan sisällä.

Tuskin mukaan niin Puolan omat tiedusteluelimet, kuin myös Nato, ovat päivän aikana saaneet jatkuvasti kovia faktoja Venäjän toimista Ukrainassa.

- Tämä Naton informaatio, jonka omat tiedustelupalvelumme vahvistaa, on käytännössä yksiselitteistä, Tusk totesi.

Myös Yhdysvallat sanoi keskiviikkona, että "Venäjän ohjaama vastahyökkäys on todennäköisesti käynnissä" Itä-Ukrainassa. Yhdysvallat sanoi lisäksi Venäjän pimittävän omilta kansalaisiltaankin tietoja siitä, että sen sotilaita on Ukrainassa.

Venäjä on jatkuvasti kiistänyt, että sen joukkoja olisi Ukrainassa. Eilen tiistaina Venäjä tosin joutui myöntämään asian, kun Ukraina toi televisiokameroiden eteen kymmenen vangitsemaansa venäläissotilasta. Venäjä sanoi sotilaiden olleen eksyksissä.

Keskiviikkoiltana Kremlistä sanottiin, että spekulaatioilla Venäjän sotilaallisen aktiivisuuden lisääntymisestä Ukrainan raja-alueilla "ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa".

Lähteet: AFP, AP, Itar-Tass