Vainoa pelkäävä Said: "Haluan vain elää kuin ihminen"

Entisistä neuvostotasavalloista lähteneiden laittomien pakolaisten tilanne Venäjällä on äärimmäisen hankala. Vainoa kotimaastaan paenneet eivät uskalla kääntyä venäläisviranomaisten puoleen, koska he pelkäävät joutuvansa palautetuksi lähtömaahansa. Myös kansainvälisen suojelun saaminen lännestä on Venäjältä käsin erittäin vaikeaa.

Ulkomaat
Said.
Erkka Mikkonen / Yle

– Haluan vain elää kuin ihminen, huokaa 27-vuotias Said ja alkaa kertoa elämäntarinaansa.

Nuoren uzbekistanilaismiehen katse on väsynyt. Satojen tuhansien muiden Moskovassa laittomasti oleilevien keskiaasialaisten tapaan Said välttelee kohtaamista poliisien kanssa. Henkilöllisyystodistusta vailla olevaa Saidia uhkaa kiinni otettaessa luovutus Uzbekistaniin. Said pelkää, että tämä voisi olla hänelle hengenvaarallista.

Uzbekkipakolaisten parissa töitä tehneellä Saidilla on surkea kuva synnyinmaansa ihmisoikeustilanteesta. Hän kertoo kuulleensa tapauksista, joissa hänen maamiehiään on kidutettu jopa kuolemaan saakka. Syynä on saattanut olla virkavallan vastustaminen, uskonnollinen toiminta tai seksuaalinen suuntautuminen.

Aiemmin ääri-islamilaisissa piireissä viihtynyt Said on avustanut muun muassa ihmisoikeusepäkohtien paljastamisesta tunnettua Novaja gazeta -sanomalehteä. Lisäksi hän on homo, mitä Uzbekistanin lainsäädännön mukaan voidaan käyttää perusteena vankeustuomiolle.

Uskonnon ja seksuaalisuuden ristiriita

Said kertoo kiinnostuneensa teini-ikäisenä radikaalista islamista, jotta voisi tyydyttää sisällään vahvana palavaa halua oikeudenmukaisuuteen. Samalla hän halusi tukahduttaa miehiä kohtaan tuntemansa seksuaaliset himot.

– Joka puolelta kokemani painostuksen takia pidin homouttani täysin hyväksymättömänä ja kulttuurimme arvojen vastaisena. Vihasin kaltaisiani ja pakotin itseni kieltämään seksuaalisuuteni, Said muistelee.

Said meni naimisiin 20-vuotiaana ja hankki lapsia. Hän teki kaikkensa elääkseen ympäristönsä vaatimalla tavalla.

– Pidin miehiä kohtaan tuntemaani himoa sairautena. Ajoittain uskoin, että pystyn voittamaan sen, mutta pitkän henkisen taistelun jälkeen olen oppinut hyväksymään itseni sellaisena kuin olen, Said kertoo.

Pitkällisen pohtimisen tuloksena Said luopui myös islamin uskostaan. Ristiriita Koraanin tekstin ja sen käytännön tulkinnan välillä sai hänet hylkäämään elämänsä tukipilarina toimineen uskonnon.

Turvapaikan saamisen vaikeus

Said etsii herkeämättä keinoa saada kansainvälistä suojelua lännestä. Hän on kääntynyt useiden ihmisoikeusjärjestöjen ja YK:n pakolaisjärjestön puoleen turvapaikan saamiseksi.

Saidin tilanne on vaikea, koska hän oleskelee Venäjällä laittomasti, eikä hänelle ole mahdollisuutta saada tarvittavia matkustusasiakirjoja päästäkseen pakenemaan maasta turvapaikan saamiseksi. Nykyisen käytännön mukaan turvapaikan hakeminen edellyttää matkustamista kohdemaahan. Kansainvälisen suojelun saamisesta Moskovassa sijaitsevan edustuston välityksellä on käytännössä tullut lähes mahdotonta.

Venäjän vanhimman pakolaisia auttavan Grazhdanskoje sodeistvije -kansalaisjärjestön johtaja Svetlana Gannushkina kertoo, että esimerkiksi Norja on hiljattain lopettanut Venäjällä sijaitsevien turvapaikanhakijoiden avustamisen. Tilanne on vastaavanlainen aiemmin suoraan Venäjälle apua tarjonneiden Tanskan ja Hollannin kanssa.

Tilanne ajaa turvapaikanhakijoita turvautumaan laittomiin keinoihin rajan ylittämiseksi. Myös Said on harkinnut kääntyvänsä ihmissalakuljettajien puoleen.

– Riski kiinnijäämisestä ja palauttamisestani Uzbekistaniin on kuitenkin suuri. Olen päättänyt, että tämä on viimeinen keino, mutta välillä tunnen itseni niin väsyneeksi, etten tiedä mitä muutakaan voisin enää yrittää, Said pudistaa päätään.

Jutussa haastateltu Said ei turvallisuussyistä esiinny omalla nimellään. Lisää Saidin tilanteesta Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa Yle Radio Suomessa torstaina 28.8. klo 18.03.

Erkka Mikkonen, Moskova