Gazan tulitaukosopimus ei ollut kummankaan voitto

Tiistaina voimaan tullut tulitauko lopetti väkivaltaisuudet, mutta paljon vaikeita kysymyksiä lykättiin tuleviin neuvotteluihin.

Ulkomaat
Israelilaisia pelastustyöntekijöitä valokuvattuna raketti-iskussa särkyneen auton tuulilasin läpi Ashdodissa, lähellä Gazan rajaa, 22. elokuuta. Raketti osui lähelle paikallista synagogaa.
Israelilaisia pelastustyöntekijöitä valokuvattuna raketti-iskussa särkyneen auton tuulilasin läpi Ashdodissa, lähellä Gazan rajaa, 22. elokuuta. Raketti osui lähelle paikallista synagogaa.Atef Safadi / EPA

Kairon sopimus oli vastarinnan voitto, julisti Gazan Hamasin johtaja Ismail Hanieh keskiviikkoiltana Gazassa pidetyssä juhlassa.

Hamas ei saanut mitään tavoittelemaansa, totesi taas Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu samana iltana puheessaan.

Israelilainen tutkija Uzi Rabi arvioi, ettei kumpikaan voittanut Kairossa solmitussa tulitaukosopimuksessa. Rabin mukaan konflikti näytti, ettei Israel pysy vastaamaan Hamasin rakettituleen ja joutuu pahimmillaan parissa vuodessa samaan tilanteeseen kuin tänä kesänä.

Toisaalta Hamas kärsi pahoja tappioita ja sen on esitettävä iskut lopettava sopimus voittona, jotta gazalaiset voivat hyväksyä sen, Rabi sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa. Israelin mukaan nyt sovitut tulitauon ehdot olivat tarjolla jo kuukausi sitten.

Egyptin välittämissä neuvotteluissa Kairossa sovittiin, että molemmat osapuolet lopettavat tulituksen. Tuonnemmaksi sysättiin kysymykset palestiinalaisvankien kohtalosta, Gazan satamasta ja kaistaleen täydestä demilitarisoinnista.

Nämä astuvat heti voimaan:

Tulitauko. Hamas ei enää ammu raketteja eikä Israel tee ilmaiskuja eikä hyökkää maateitse Gazaan.

Lisää rajapisteitä auki. Israel avaa rajapisteitä, jotta tavaroita voidaan kuljettaa vapaammin Gazan kaistalle. Myös Egyptin vastaisen rajan Rafahin rajapiste avataan.

Mahmud Abbasin johtama palestiinalaishallinto ottaa lisää vastuuta Gazan hallinnosta. Palestiinalaishallinnon on määrä alkaa valvoa rajapisteitä ja jälleenrakennusta. Tällä Israel haluaa varmistua siitä, ettei Gazaan kuljeteta sotimiseen käytettävää materiaalia tai materiaaleja ei käytetä esimerkiksi Hamasin taisteluasemien rakentamiseen.

Jos tulitauko pitää:

Israel laajentaa liikkumatilaa Gazan rajoilla. Maarajalla olevaa kiellettyä aluetta levennetään nykyisestä 300 metristä 100 metriin. Merellä palestiinalaisveneet saavat edetä vajaan 10 kilometrin päähän rannasta, kun nyt sallittu alue on ollut vajaat 5 kilometriä. Lisäykset hyödyttävät palestiinalaisia viljelijöitä ja kalastajia.

Näiden kysymysten käsittely jatkuu:

Palestiinalaisvangit. Hamas haluaa, että Israel vapauttaisi satoja sen jäseniä, jotka pidätettiin kesän suurkampanjan aikana. Israel aloitti pidätykset Länsirannalla kolmen juutalaispojan kadottua ja löydyttyä tapettuina. Palestiinalaishallinto vaatii myös pitkäaikaisten palestiinalaisvankien vapauttamista.

Israelin sotilaiden jäännökset. Israel haluaa ne pois Gazasta.

Gazan satama ja lentokenttä. Hamas haluaa Gazaan sataman, jonka avulla alue voisi alkaa käydä enemmän kauppaa. Uutistoimisto Reuters arvioi, että Israel voisi suostua tähän, jos olisi taattua, ettei sataman kautta tuoda esimerkiksi sotatarvikkeita. Palestiinalaishallinto ajaa myös Gazan lentokentän jälleenrakennusta.

Gazan demilitarisointi. Israel on ajanut viime viikkoina ajatusta Gazan täydestä aseistariisunnasta. EU ja Yhdysvallat ovat tukeneet ajatusta. Hamas on pitänyt aseistariisuntaa mahdottomuutena. On epäselvää, kuinka tärkeää roolia kysymys näyttelee neuvottelujen jatkuessa.

Lähteet: Reuters