Mikkelistä löytyy koko Itä-Suomen ainoa korjaamo-katsastaja

Heinäkuun alussa voimaan tullut uusi katsastustoimilupalaki mahdollistaa muun muassa sen, että autokorjaamot voivat saada katsastusluvan.

katsastus
Katsastusmies katsastaa autoa.
Tommi Parkkinen / Yle

Katsastuslain uudistus ei tuonut ryntäystä katsastusmarkkinoille. Trafin osastonjohtaja Janne Huhtamäki arvioi, että markkinoilla katsotaan rauhassa alan kehityssuuntaa. Suomessa katsastustoimipaikkojen määrä on kasvanut viime kesän aikana hieman, nyt toimipaikkoja on noin 420.

Uuden lain myötä toimilupia myönnetään erikseen kevyen ja raskaan kaluston katsastuksille, jolloin toimipaikkojen on mahdollista erikoistua esim. vain määräaikaiskatsastuksiin. Uusi laki lieventää myös entisiä tiukkoja riippumattomuusvaatimuksia ja nykyään mm. autokorjaamot voivat saada katsastusluvan tai katsastustoimipaikat voivat käyttää omia tilojaan ja laitteitaan ajoneuvojen huoltoon ja korjaukseen.

Katsastus ja huolto samasta paikasta - jälkitarkastus missä vaan

– Autoilijalle katsastuslupalain muutos näkyy konkreettisimmin siinä, että auton voi jatkossa määräaikaiskatsastaa ja huoltaa samassa paikassa ja mahdollisen jälkitarkastuksen voi suorittaa millä tahansa katsastustoimipaikalla, toteaa Huhtamäki.

– Nyt on siis mahdollista käydä vaikka lomareissun yhteydessä katsastuttamassa auto, jos reitin varrelle osuu sopiva asema.

Lakiuudistuksen tarkoituksena on hillitä katsastushintojen nousua sekä parantaa palveluiden saatavuutta ja katsastuksen laatua.