Kajaaniin haetaan lupaa pieneläintuhkaamolle – "Olen kuullut talven yli pakastimessa pidettävistä marsuista"

Kajaanin Vuoreslahteen haetaan ympäristölupaa pieneläintuhkaamon perustamiselle Vuoreslahteen. Talvi on vaikeaa aikaa lemmikin hautaamiselle, ja yrittäjä suunnittelee toimintaa alle satakiloisille lemmikeille.

kotieläimet

Koruja valmistavan Tarupuun (siirryt toiseen palveluun) yrittäjä Satu Tervonen hakee ympäristölupaa Kajaanin Vuoreslahteen perustettavalle pieneläintuhkaamolle ja tuhkansijoitusalueelle. Kajaanin kaupunki on kuuluttanut hakemuksen vireilläolosta.

Hakuprosessi etenee ympäristönsuojelulain mukaisesti. Jos valituksia ei ilmene, voidaan lupa myöntää jo tämän vuoden puolella.

Pieneläintuhkaamoa koskeva lupahakemus on Kajaanin kaupungin ympäristösuojelutarkastaja Paula Malisen mukaan ensimmäinen luokkaansa Kajaanissa.

Satu Tervonen kertoo luvan saadessaan käyttävänsä tuhkaamisessa uunia, jossa on jälkipolttokammio. Kammio puhdistaa ylimääräiset kaasut.

– Päästöt jäävät pieneksi, kun käytetään kevyttä polttoöljyä, kertoo Satu Tervonen.

Olen kuullut ikäviä tarinoita, että marsuja pidetään pakastimessa talven ajan, koska niitä on vaikea haudata.

Satu Tervonen

Talvella lemmikkiä on vaikea haudata

Satu Tervosen mukaan Suomen talvi on vaikea lemmikin hautaamisen kannalta.

– Olen kuullut ikäviä tarinoita, että marsuja pidetään pakastimessa talven ajan, koska niitä on vaikea haudata.

Hautaamiseen verrattuna tuhkaaminen ei ole Tervosen mukaan kovin hintavaa. Tervosen mukaan lemmikit ansaitsevat kauniin ja eettisen "lopun".

– Mielestäni lemmikit ovat kuin perheenjäseniä.

Idea toteutumassa nopeasti

Idea pieneläintuhkaamosta oli pyörinyt Satu Tervosen mielessä jo muutaman vuoden. Yksi suurista syistä hakemuksen eteenpäin laittamiseen oli se, ettei Kainuusta löydy tuhkaamoa lemmikeille.

– Prosessi alkoi alkukesällä ja se on edennyt nopeasti. Jos kaikki menee nappiin, arvioisin tuhkaamon aloittavan toimintansa vuoden alussa, Tervonen sanoo.

Jos kaikki menee nappiin, arvioisin tuhkaamon aloittavan toimintansa vuoden alussa.

Satu Tervonen

Tervonen uskoo lemmikkituhkaamolla olevan kysyntää maakunnassa. Hän on perehtynyt asiaan, ja ottanut selvää kaikesta mahdollisesta tuhkaukseen liittyen.

– Alle satakiloiset lemmikit voidaan tuhkata. Mahdollisuutena on yksilötuhkaus, missä omistaja saa uurnan, tai yhteistuhkaus, jolloin tuhkat sirotellaan tontillemme. Otan vastaan pienetkin jyrsijät, Tervonen kertoo.