Kansallismaisemaan lisää toimistotilaa Tampereella

Punatiilinen maamerkki Tammerkosken rannalla saa uuden elämän toimistotiloina. Remontissa halutaan kunnioittaa vanhaa.

Kotimaa
Tampellan entinen pääkonttori
Marko Melto / Yle

Tampellan vanha pellavatehdas tulee jatkossa toimistokäyttöön. Hartela Oy ryhtyy yhdessä Sandvikin eläkesäätiön kanssa remontoimaan rakennukseen toimistotiloja.

Vuokralaiseksi ovat jo lupautuneet muun muassa Pirkanmaan liitto, Tredea sekä Itämeri-instituutti.

Tammerkosken partaalla, Satakunnan sillan kupeessa sijaitsevasta rakennuksesta on muodostunut yksi Tampereen tunnetuimmasta maamerkeistä ja se on osa kansallismaisemaa.

Asunnot edelleen haaveissa

Talon tulevaisuutta on pyöritelty kauan ja hartaasti, ja kaavailuissa ovat vilahdelleet toimistojen lisäksi myös asunnot ja museokäyttö. Asuntovaihtoehto meni mönkään, kun kaavoitushanke ei edennyt kaupungin koneistossa.

Se oli pettymys, mutta kaikkea ei kuitenkaan vielä ole lyöty lukkoon, sanoo isännöitsijänä toimiva Kai Miesmäki Kiinteistö Oy Koskitammesta.

Tässä vaiheessa tehdään toimistoja, koska nykyinen kaava sen sallii.

Kai Miesmäki

– Tässä on vielä hyvin monta vaihtoehtoa tulevaisuudessa. Yksi sellainen voisi olla asuntojen ja toimistojen yhdistelmä. Mutta tässä vaiheessatehdään toimistoja, koska nykyinen kaava sen sallii.

Sandvikin eläkesäätiö omistaa rakennuksen, mutta haluaisi myydä sen. Vielä ostajaa ei ole löytynyt.

– Säätiölle mieluinen ostaja olisi vakaa sijoittaja, joka huolehtisi rakennuksesta ja antaisi sille sen ansaitseman arvon. Talo on tietysti sen kokoinen, että eivätköhän kaikki mahdolliset ostajat täytä tämän vaatimuksen, Kai Miesmäki sanoo.

"Verhotkin häiriöksi maisemalle"

Remontin toteutuksesta vastaa Hartela ja suunnittelusta Aihio Arkkitehdit Oy. Uudistuksessa luvataan kunnioittaa Suomen teollistumisen historiaa, mutta tilat halutaan päivittää uudelle vuosituhannelle. Haasteita siis riittää.

– Tämä on suojelukohde. Muun muassa julkisivut, torni ja vanhan pääkonttorin sisäosat on suojeltu, kertoo pääsuunnittelija Kalevi Näkki Aihio Arkkitehdeistä.

Talon mahdollinen ostaja joutuukin pohtimaan myös sitä, että viranomainen vahtii mahdollisia muutostöitä silmä tarkkana.

Asuntovaihtoehtoa puitaessa puhuttiin siitäkin, että verhot olisivat häiriöksi maisemalle.

Kalevi Näkki

– Asuntovaihtoehtoa puitaessa puhuttiin siitäkin, että verhot olisivat häiriöksi maisemalle, Kalevi Näkki naurahtaa.

Käyttäjille talon pitäisi aueta vuonna 2016.