Isäntämaa-asiakirja sallii myös ampumatarvikkeiden luovuttamisen Nato-joukoille

Ensi viikolla allekirjoitettava asiakirja luo Suomelle myös parempia valmiuksia poikkeusolosuhteisiin, sanoo puolustusministeriön erikoisasiantuntija..

Kotimaa
Vuosaaren satamaan saapuneet Northern Coasts 2014 -sotaharjoitukseen osallistuvat saksalaisjoukot ajavat satamasta poliisisaattueessa.
Vuosaaren satamaan saapuneet Northern Coasts 2014 -sotaharjoitukseen osallistuvat saksalaisjoukot ajoivat satamasta poliisisaattueessa kohti Turkua 27. elokuuta.Yle

Suomen ja sotilasliitto Naton välille allekirjoitettava isäntämaa-asiakirja mahdollistaa muonituksen, majoituksen ja terveydenhuollon lisäksi myös ampumatarvikkeiden luovuttamisen Suomeen kutsuttaville Nato-joukoille.

Puolustusministeriön erikoisasiantuntija Mika Varvikko sanoo, että ensisijaisesti sopimus koskee juuri majoituksen, muonituksen, terveydenhuollon lisäksi Nato-joukon maahantuloa, liikkumista, harjoitusalueiden käyttöä sekä oikeudellista asemaa.

Tapauskohtaisesti myös ampumatarvikkeita ja aseita voidaan luovuttaa Nato-joukoille, Varvikko sanoo.

Ensi viikolla allekirjoitettavassa asiakirjassa ei määritellä, millaista välineistöä Nato-joukon käyttöön voidaan antaa. Varvikon mukaan kyse on raamisopimuksesta, ja käytännön ratkaisuista sovitaan aina erikseen.

Varvikon mukaan asiakirja ei anna Natolle uusia oikeuksia Suomen maaperällä, vaan oikeudet määritellään muissa aiemmin solmituissa sopimuksissa.

"Asiakirja vahvistaa Suomen puolustuskykyä"

Harjoituksiin liittyvien käytännön järjestelyjen lisäksi asiakirjan toinen ulottuvuus ovat juuri poikkeusolosuhteet.

Varvikko muistuttaa vuoden 2001 puolustusselonteosta, jossa määritellään, että puolustuksen kehittämisessä on huomioitava ulkopuolisen avun vastaanottokyvyn varmistaminen. Tämän tavoitteen välineeksi otettiin myöhemmin Nato-kumppanuussopimus.

Tähän asti Suomella ei olle Varvikon mukaan ollut raameja siitä, miten Suomi antaisi tukea poikkeusolosuhteissa. Tämän asiakirjan allekirjoittamisen jälkeen Suomella on sellainen.

Tämä ei poista sitä, että Suomi päättää itse myös poikkeusolosuhteissa, ketä tänne pyydetään ja missä olosuhteissa, Varvikko korostaa. Toisen osapuolen on tietysti päätettävä, antavatko he sitä tukea. Mahdollinen tuki tai apu tulevat tänne Suomen pyynnöstä.

Uusi asiakirja luo Suomelle parempia valmiuksia poikkeusolosuhteisiin, Varvikko sanoo. Hän korostaa kuitenkin, että poikkeusoloihin liittyviä tilanteita ei ole erikseen mietitty sopimuksen valmistelussa. Yleisellä tasolla on todettu, että asiakirja soveltuu myös poikkeusolosuhteisiin.

Varvikon mukaan asiakirja parantaa Suomen valmiuksia poikkeusoloihin varautumisessa, mikä vahvistaa Suomen puolustuskykyä