Separatistijohtaja: Venäläissotilaita taistelee separatistien riveissä Itä-Ukrainassa

Itä-Ukrainan separatistijohtajan mukaan noin 3 000 Venäjän armeijan sotilasta on ottanut lomaa asemapaikoistaan taistellakseen separatistien rinnalla.

Ukraina
Aleksandr Zahartšenko.
tä-Ukrainan separatistien johtaja Aleksandr Zahartšenko.Sergei Ilnitsky / EPA

Itä-Ukrainan separatistien johtaja Aleksandr Zahartšenko sanoo Venäjän television haastattelussa, että separatistien joukossa taistelee Venäjän armeijan sotilaita. Zahartšenkon mukaan sotilaat ovat ottaneet vapaata asemapaikoistaan taistellakseen separatistien rinnalla.

– Joukossamme taistelee sotilaita, jotka mieluummin viettävät lomansa meidän kanssa kuin rannalla, sanoo Zahartšenko Vesti.ru -verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa. Vesti.ru on Venäjän valtion television verkkosivut.

Zahartšenkon mukaan separatistien riveissä taistelee noin 3 000 sotilasta Venäjältä. Hän kuitenkin toteaa, että separatistit voisivat kukistaa Ukrainan armeijan myös ilman venäläisiä vapaaehtoisia.

Ranskan presidentti François Hollande jyrähti torstaina, että Venäjän joukkojen toiminta Ukrainan alueella olisi sietämätöntä ja mahdotonta hyväksyä.

Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettiläs Geoff Pyatt puolestaan kirjoitti Twitterissä, että kasvava määrä venäläissotilaita osallistuu taisteluihin Itä-Ukrainassa. Hänen mukaansa Venäjä on "suoraan osallistunut taisteluihin".

Separatistit valtaavat alueita

Lähde Ukrainan armeijasta kertoo, että Venäjän sotilaiden tukemien separatistien vallanneen Savur-Mohylan kukkulan Donetskin kaupungin itäpuolella. Kyseessä on strategisesti tärkeä kukkula.

Ukrainan sisäministeriön alaisuudessa toimivan Azov-pataljoonan taistelija kertoo puolestaan, että venäläissotilaiden tukemat separatistit ovat toimittaneet valtaamaansa Novoazovskin kaupunkiin sotilaskalustoa, joka on peräisin Venäjältä. Asovanmeren rannalla, lähellä Venäjän rajaa sijaitseva Novoazovskin kaupunki jäi separatistien haltuun kolme päivää kestäneen tulituksen jälkeen.

Zahartšenko kertoo, että separatistien hyökkäyksen tavoitteena on saavuttaa Asovanmeri torstaina. Separatistit tavoittelevat Mariupolin kaupunkia.

Donetskin paikallisviranomaiset kertovat kranaattitulen surmanneen 11 siviiliä ja haavoittaneen 22:ta viimeisen vuorokauden aikana.

Lähteet: Reuters, AFP