Seppälän maalaismarkkinoilla on entistä enemmän kainuulaisia tuotteita

Perinteiset Seppälän maalaismarkkinat järjestetään Kajaanissa jo 26. kertaa. 1980-luvun ensimmäisiin tapahtumiin verrattuna, kainuulaistuotteiden määrä ja suosio ovat kasvaneet.

Kainuu
Myyntikojuja ja ihmisvilinää Seppälän maalaismarkkinoilla.
Hanne Kinnunen / Yle

Sadonkorjuuta juhlitaan Kainuun ammattiopiston luonnonvara-alan tiluksilla Kajaanin Seppälässä. Seppälän vuoden päätapahtumaan odotetaan 14 000 kävijää kahden päivän aikana.

Seppälän maalaismarkkinoita (siirryt toiseen palveluun) pidetään Seppälän vuoden päätapahtumana. Suosion salaisuus on eläin- ja maatalousalan opettajana sekä tiimivastaavana toimivan Kaisu Korhosen mukaan ilmainen sisäänpääsy ja kainuulaiset tuotteet.

– Täällä on hyvä tunnelma, monet pitävät tätä kohtaamispaikkana. Nykyään ei ole joka päivä mahdollista päästä katsomaan maalaiselämää, Korhonen sanoo.

Suosiota vuosittain nostaneita kainuulaisia tuotteita on tänä vuonna aiempaa enemmän tarjolla.

– Teemana on tänä vuonna yrittäjyys, ja myyntialuetta ollaan laajennettu siten, että enemmän yrittäjiä pääsee mukaan tapahtumaan, Korhonen sanoo.

Maalaismarkkinoilla on mukana reilut 70 myyjää ja esittelijää, mikä on viitisentoista enemmän kuin viime vuonna.

Nykyään ei ole joka päivä mahdollista päästä katsomaan maalaiselämää.

Kaisu Korhonen

Lettukahveilla on kysyntää

Ohjelmaan kuuluu perinteiseen tapaan ohjelmaa koko perheelle, musiikkia, eläinnäytöksiä ja koulutusesittelyitä. Tapahtumassa on mukana useita kainuulaisia yrityksiä. Vuoden vetonaulana on julkkiskokki Harri Syrjänen. Lisäksi tapahtumaan sisältyy Poliisin päivä lauantaina.

– Joka vuotinen vetonaula on ehdottomasti matkailu- ja ravitsemusalan lettukahvit. Niitä menee enemmän kuin keritään tehdä, Korhonen nauraa.

Poliisin päivä järjestetään toista kertaa maalaismarkkinoiden aikaan Seppälässä.

Peuhupaikka
Peuhupaikka on lasten mieleen.YLE / Hanne Kinnunen

– Perjantaina käy paljon koululaisryhmiä ja myös vartuuneempaa väkeä. Lauantaina on varsinkin lapsiperheitä liikeellä.

Kaisu Korhonen yhdessä muiden opettajien kanssa on neuvonut opiskelijoita juttelemaan ihmisten kanssa.

– Moni varttuneempi tulee muistelemaan nuoruuttaan ja katsomaan eläimiä.

Täällä on hyvä tunnelma, monet pitävät tätä kohtaamispaikkana.

Kaisu Korhonen

Tapahtumaa valmistellaan jo edellisenä talvena

Maalaismarkkinoilla on vuosittain mukana opiskelijoita jokaiselta koulutusalalta. Kaikkien panosta onnistuneeseen tapahtumaan tarvitaan. Joustavuutta niin opettajilta, kuin opiskelijoiltakin tapahtuman jäjestämiseen riittää.

– Hallinnointi monen koulutusalan välillä menee uskomattoman hyvin. Järjestäminen on kaikkien alojen yhteistyötä, joka kehittyy vuosi vuodelta, Korhonen kertoo.

Markkinoiden jälkeen alkaa palautteiden läpikäynti. Ensimmäiset kokoontumiset pidetään keväisin, mutta talvellakin pohditaan seuraavien markkinoiden asioita.

Vaikka eläimet, talutusratsastus, koirat ja ruokailu ovatkin joka vuotisia suosikkeja, halutaan tänä vuonna tuoda mukaan jotain uuttakin.

– Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK tuo tapahtumaan lähiruoka-ajattelun mukaisen kauppa-auton, opettaja Kaisu Korhonen kertoo.