Tuomarit hermostuivat: Kertokaa meille, ketkä jätämme tuomitsematta

Hallitus käy parhaillaan budjettineuvotteluja, joissa päätetään myös oikeusministeriölle esitetystä 10 miljoonan euron säästöstä. Tuomariliiton mukaan se on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Tuomarit vaativat, että jo aiemmin sovitut säästöt on peruttava.

Kotimaa
YLE Etelä-Karjala

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen kertoi Yle Uutisissa tiistaina, että syyttäjät jättävät nostamatta syytteitä työpaineiden vuoksi. Hyvin vaikea taloudellinen tilanne on myös tuomioistuimissa ja vankeinhoidossa.

Hallitus käy parhaillaan budjettineuvotteluita, joissa väännetään kättä oikeusministeriön 10 miljoonan euron lisäleikkauksista.

- Tämä 10 miljoonaa euroa on vain jäävuoren huippu. Jo aiemmin on tehty leikkauksia, jotka tarkoittavat henkilötyövuosiksi muutettuna noin 150 tuomaria, sanoo Suomen Tuomariliiton puheenjohtaja Aki Rasilainen.

Rasilaisen mukaan tuomareiden työpaineet ja työmäärä ovat jo nyt sietämättömät. Suomen Tuomariliiton mukaan jo aiemmin sovitut säästöt on peruttava välittömästi.

- Jos näitä tuomioistuimille jo aiemmin määrättyjä säästöjä ei peruta, niin me vaadimme, että poliittiset päättäjät kertovat meille, mitkä työt jätetään tekemättä eli millaiset rikokset jätetään käsittelemättä ja tuomitsematta, vaatii Suomen tuomariliiton puheenjohtaja Aki Rasilainen.

"Me tuotamme valtiolle tuloja"

Rasilaisen mukaan tuomarit käsittelevät paljon harmaan talouden rikosjuttuja, joissa talousrikolliset tuomitaan maksamaan valtiolle suuria määriä vältettyjä veroja ja rikoshyötyjä. Tuomariliitossa ihmetellään, onko näinä aikoina järkevää heikentää tuomiolaitoksen toimintaa.

Kaikkein tärkeintä tuomareiden mukaan on kuitenkin se, että oikeusvaltiossa voidaan huolehtia kansalaisten oikeusturvasta.

- Tuomioistuimen osuus valtion budjetista on häviävän pieni. Tuomioistuimiin kohdistetuilla säästöillä ei valtion taloutta pelasteta, mutta niillä ollaan tällä menolla romuttamassa yhtä oikeusvaltiomme kolmesta peruspilarista, toteaa puheenjohtaja Rasilainen.