Suihkuun nukahtaminen tulee hotellivieraalle kalliiksi – varmuusketjun rikkomisesta joutuu pulittamaan satasen

Hotellihuoneiden päreiksi pistäminen on Suomessa suhteellisen harvinaista. Tavallisimmin lisälasku rapsahtaa pienistä tuhoista, joista suurin osa liittyy humalaisten törttöilyyn. Ääriesimerkissä tiloja on sotkettu muun muassa vaahtosammuttimella.

Kotimaa
Mies kastelee suihkulla hiuksiaan.
Sami Tammi / Yle

Suurin osa suomalaisten hotellien vieraista maksaa aiheuttamansa tuhot mukisematta – valtaosa jopa tunnustaa tekonsa oma-aloitteisesti. Perintään joudutaan turvautumaan harvoin.

Käyttötavaran kuluminen on tyypillistä, mutta tahallinen rikkominen on hyvin harvinaista.

– Kyllä ne ovat ihan yksittäistapauksia, joissa esimerkiksi juhlatuulella olevassa porukassa tyhmyys tiivistyy, toteaa Holiday Inn'in, Crowne Plazan, Hotelli Seurahuone Helsingin ja Hotel Atlas Kuopion tuotemerkkipäällikkö Timo Vehmas. Myös Original Sokos Hotel Presidentin hotellipäällikkö Juha Sundqvist kertoo, että tuhojen tahallinen tekeminen on harvinaista.

Eniten rikotaan ovien turvaketjuja.

– Jos toinen on nukkumaan mennessään laittanut vahingossa ketjun kiinni, saattaa myöhemmin sisään pyrkivä tulla ryminällä huoneeseen, Sundqvist kertoo.

Tällaisesta tuhosta lähtevä lasku on yleensä sadan euron kummallakin puolella. Korjauskulujen lisäksi menetystä tulee siitä, että huone on jonkin aikaa pois käytöstä.

Iso lasku suihkussa nukkuvalle ja palosammuttimen tyhjentäjälle

Hotelli saattaa lähettää lisälaskun rikotun tavaran lisäksi myös ylimääräisistä siivouskuluista.

Lisälasku saattaa tulla esimerkiksi ylilikaisesta huoneesta, oksennuksesta tai huoneessa olevasta parista sadasta pullosta

Juha Sundqvis, hotellipäällikkö

– Tällainen saattaa tulla esimerkiksi ylilikaisesta huoneesta, oksennuksesta tai huoneessa olevasta parista sadasta pullosta. Laskun summaan vaikuttaa monia asia, mutta hintahaitari on noin 50–200 euroa, Sundqvist kertoo.

Joskus summat kipuavat korkeallekin. Tuotemerkkipäällikkö Timo Vehmas kertoo esimerkin tapauksesta, jossa juniorijalkapallojoukkue oli villiintynyt.

– Palosammutin tyhjennettiin huoneisiin ja käytävälle. Hotellin lisäksi paloviranomaisetkaan eivät tästä luonnollisesti pitäneet. Sotkun aiheuttajalle koitui tuhansien eurojen lasku, Vehmas sanoo.

Sundqvist puolestaan toteaa, että iso lasku lähtee esimerkiksi suihkuun nukahtajalle.

– Lattian kuivaaminen ja uusiminen maksavat paljon. Muistan viimeisen 10 vuoden ajalta kuitenkin vain kaksi tällaista tapausta, ja nekin menivät vakuutukseen.

Sekä Vehmas että Sundqvist toteavat, että elokuvista tuttu televisioiden rikkominen ei vastaa todellisuutta.

– En muista, että televisiota olisi koskaan rikottu. Kyllä se on paremminkin sellainen urbaanilegenda, toteaa 80-vuotiaan Original Sokos Hotel Presidentin hotellipäällikkö Juha Sundqvist.