Kivihiilen kulutus putosi kolmanneksen – leuto talvi vähensi lämmöntarvetta

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kulutus väheni 30 prosenttia tammi-kesäkuussa. Viime vuosina kivihiilen käyttö on ollut laskusuunnassa muun muassa energiapolitiikan seurauksena.

talous
Kivihiilikasoja.
Martti Juntunen / Yle

Kivihiilen kulutus väheni tammi-kesäkuussa huomattavasti vuotta aiemmasta. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kulutus väheni 30 prosenttia.

Sähköntuotannosta vastaava johtaja Jukka Leskelä Energiateollisuudesta sanoo, että kivihiilen käyttö on trendin omaisesti vähentynyt.

– Energiapolitiikan tavoitteena on edistää päästöttömän ja kotimaisen energian käyttöä kivihiillen korvaajana. Yritykset ovat esimerkiksi tehneet investointeja kivihiilen käytön vähentämiseksi.

Tilastokeskuksen mukaan tämän vuoden tammi-kesäkuussa kivihiilen kulutus oli 24 prosenttia pienempi kuin 2000-luvulla keskimäärin vastaavana aikana. Vuosittaista vaihtelua kivihiilen käytössä kuitenkin esiintyy. Viime vuonnakin kulutuksessa oli hyppäys ylöspäin.

– Kivihiilellä tuotetaan sähköä silloin, kun sähkön markkinahinta on korkealla, sanoo Leskelä.

Tämän vuoden alkupuoliskolla lämmityksen tarvetta – ja sen seurauksena kivihiilen tarvetta – vähensi se, että talvi oli lämmin.

Kivihiilen tarvetta vähentää myös se, että muiden energian tuotantotapojen käyttö lisääntyy. Näihin kuuluvat esimerkiksi tuuli-, vesi-, ydin- ja bioenergia.

Koko maailmassa kivihiili on eniten käytetty sähköntuotannon polttoaine.