Ilotulitteet eivät ilahduta kaikkia – eläinlääkäri kieltäisi paukuttelun kokonaan

Venetsialaisissa paukutellaan taas raketteja huvilakauden ja kesän päättymisen kunniaksi. Lemmikkien omistajia muistutetaan, että vaikka ihmiset pitäisivät rakettien paukkeesta ja väriloistosta, eivät eläinystävämme ole välttämättä samaa mieltä.

Kotimaa
ilotulitusta
YLE

Venetsialaisissa ilotulitteita saa ampua lauantaina kello 18:sta sunnuntaihin kello 2:een asti. Venetsialaisia vietetään isosti esimerkiksi Kokkolassa ja Kalajoella.

Kälviän eläinlääkäri Pentti Tapio ja rankkuri Erkki Kilponen kehottavat omistajia suojaamaan lemmikit suurimmalta rakettien paukkeelta.

– Verhot ja sälekaihtimet voi laittaa kiinni, sillä välähtely voi laukaista eläinten pelon. Radion tai tv:n voi laittaa päälle peittämään rakettien ääntä. Jos talossa on kellarikerros, kannattaa eläimen kanssa olla siellä, Pentti Tapio kertoo.

Jos olisin diktaattori, kieltäisin raketit kokonaan.

Pentti Tapio, eläinlääkäri

Jos eläin menee ilotulituksen vuoksi suunniltaan, ei Tapion mukaan sitä kannata komentaa vaan antaa sen olla ihmisten lähellä.

– Jos tilanne on mahdoton, on eläimille olemassa mieltä rauhoittavia lääkkeitä. Jos olisin diktaattori, kieltäisin raketit kokonaan, Tapio toteaa.

Rankkuri Erkki Kilponen haluaa painottaa eläimen sisälle ottamisen tärkeyttä. Varsinkin, jos Venetsialaisia juhlitaan saaristossa.

– Kun ensimmäinen raketti paukahtaa, lähtee kissakin kuin raketti metsään. Siellä se on puolesta viikosta puoleentoista. Sitten tulee kotiinlähtöaika ja minulle soitetaan "ei me löydetty sitä meidän mirriä, eikä sitä näy enää". Syksy tulee. On näitäkin tapauksia, että me joudumme lähtemään saareen etsimään kissaa. Sitten kun se löydetään, se on villiintynyt. Silloin se on pyssyhommia. Valitettavasti, Kilponen sanoo.