Puijasi pankkia olemattomalla omakotitalolla – edes tontin pintamaata ei ollut poistettu

Viisikymppinen mies uskotteli pankille vakuuttavasti, että hän rakentaa omakotitalon. Todellisuudessa mies ei tehnyt tontillaan ensimmäistäkään maan raapaisua.

Kotimaa
Lapiolla kaivetaan maata.
Yle

Pankkia huijannut mies on tuomittu Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa vankeuteen törkeästä petoksesta ja väärennyksestä. Pankki myönsi miehelle 125 000 euron lainan omakotitalon rakentamiseen.

Miehellä oli Lahden Ahtialassa vuokratontti, mutta tontilla ei tehty mitään rakentamistöitä, ja edes sen pintamaata ei ollut poistettu.

Mies väärensi kopiokoneella olemattoman rakennuksen valmiusastetodistuksiin rakennustyön valvojan nimen ja sai näin tehtyä osanostoja pankin myöntämästä talolainasta. Rakennustyön pohjaluonnoksen valvoja oli kerran nähnyt tupakka-askin kanteen tyyppisesti hahmoteltuna.

Käräjäoikeus määräsi 50-vuotiaan miehen kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen, joka on ehdollinen. Tuomittu määrättiin korvaamaan pankille aiheuttamansa vahinko.

Miehen raha-asiat alkoivat mennä huonosti hänen yrityksensä ajauduttua konkurssiin. Sen seurauksena mies käytti taloprojektia varten myönnetyn lainan varoja elanto- ja muihin kuluihinsa.

Mies on tuomittu käräjäoikeuden mukaan vastaavanlaisesta teosta Hyvinkäällä kesällä 2012 ehdolliseen vankeuteen.