Ylinopeussakot voi Sambiassa kuitata tarjoamalla colajuoman

Suomalainen Tarja Helanen asui ja työskenteli vuosia Sambiassa. Köyhässä maassa lahjonta ja huijaukset ovat arkipäivää. Hämeenlinnalainen Tarja Helanen tapasi vuonna 1998 maan silloisen presidentin vaimon, Regina Chiluban. Sittemmin rouva Chiluba on tullut tutuksi hämeenlinnalaisen autokauppakeskus Sunny Car Centerin yhteydessä.

Kotimaa
Tarja Helanen studiossa

Hämeenlinnalainen Tarja Helanen työskenteli kehitysyhteistyön tehtävissä Sambiassa vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Vuonna 1998 Helanen tapasi maan silloisen presidentin Frederick Chiluban ja tämän vaimon, Regina Chiluban.

Regina Chiluban nimi on noussut esiin tänä kesänä hämeenlinnalaisen autokauppakeskus Sunny Car Centerin rahoituskuvioiden yhteydessä.

Toimitusjohtaja Markku Ritaluoman mukaan Regina Chiluba on yksi autokauppahankkeen rahoittajista. Poliisi on kuitenkin epäillyt, että Chiluban nimeä on käytetty vain huijaukseen.

Helasen mukaan rouva Chilubasta jäi tapaamisessa varautunut vaikutelma. Kun tavallinen kansa ja virkamiehet kamppailivat olemassaolon sekä perustoimentulon kanssa, huijaukset olivat helppo vaihtoehto.

– Naistenpäivän pienessä ulkoilmatilaisuudessa rouva Chiluba pysytteli taka-alalla ja antoi miehensä hoitaa seurustelun. Tämä on hyvin tavallinen asetelma sambialaisessa kulttuurissa.

Köyhyys synnyttää lahjontaa

Frederick Chiluba valittiin vuonna 1991 köyhän maan johtoon. Helasen mukaan köyhyys sai lahjonnan kukoistamaan.

Valtio saattoi jättää palkat maksamatta puolen vuoden ajalta

Tarja Helanen

– Kun tavallinen kansa ja virkamiehet kamppailivat olemassaolon sekä perustoimentulon kanssa, huijaukset olivat helppo vaihtoehto. Tavallaan on ymmärrettävää, että kaikki keinot ovat käytössä.

– Hyväpalkkaisten ihmisten, ministerien saatikka presidentin, kohdalla tällaista toimintaa ei tietenkään voi hyväksyä.

Sakot kuitattiin Coca-pullolla

Myös Tarja Helanen törmäsi Sambiassa lahjontaan. Yhden tilanteen Helanen muistaa erityisen hyvin.

– Poliisi pysäytti minut ylinopeuden takia, mielestäni virheellisesti. Kaksi tuntia väittelimme poliisiasemalla, enkä suostunut maksamaan sakkoja. Lopulta poliisi ehdotti, että asia olisi kunnossa, jos tarjoaisin heille Coca-Colat - lounastuntikin kun oli juuri alkamassa. Lopulta poliisi ehdotti, että asia olisi kunnossa, jos tarjoaisin heille Coca-Colat.

Helanen osti juomat ja säästyi sakoilta. Myöhemmin selvisi, miksi poliisi oli korruptoitunut.

Etenkin julkisen sektorin pitäisi yrittää löytää totuus ennen kuin päätöksiä tehdään

Tarja Helanen

– Valtio saattoi kuulemma jättää palkat maksamatta puolen vuoden ajalta. Sama tilanne oli monien muiden virkamiesten, kuten opettajien kohdalla.

Huijausepäilyssä apua saisi lähetystöistä

Afrikkalaiset huijausyritykset, kuten nigerialaiskirjeet ovat tuttuja myös länsimaissa. Usein ne ovat kömpelöitä viritelmiä, mutta aina silloin tällöin joku onnistuu.

Myös Hämeenlinnan Sunny Car Centerin tapauksessa tämäntyyppinen huijausepäily on noussut esiin. Helanen ei kuitenkaan usko, että SCC:n kohdalla kyse on nigerialaiskirjeestä.

– Hätätilanteessa ihminen voi haksahtaa, mutta tuntuu oudolta, että kokeneet liikemiehet menisivät lankaan.

Huijaukselta haiskahtavat rahatarjoukset ovat Helasen mukaan melko helposti tarkistettavissa.

– Diplomaatit, lähetystöt ja muut maailmanlaajuiset kontaktit ovat nykyään helposti käytössä. Etenkin julkisen sektorin pitäisi vähintäänkin yrittää löytää totuus ennen kuin päätöksiä tehdään.