1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valio: Venäjä vaatii uudenlaista sertifiointia

Valion mukaan yhtiön laktoosittomia tuoretuotteita kuljettavat rekat pysäytettiin Venäjän rajalle muuttuneiden määräysten vuoksi.

Neljä Valion rekkaa tarkastettiin Eviran toimesta Vaalimaan raja-asemalla. Kuva: Valtteri Kykkänen / Yle

Valio tiedottaa, että syy sen laktoosittomia tuoretuotteita Venäjälle kuljettaneiden rekkojen seisottamiseen Venäjän rajalla on muuttuneet määräykset.

Venäjän rajaeläinlääkärin näkemys on, että Venäjälle vietävien laktoosittomia tuotteita valmistavien tehtaiden tulee olla sertifioitu laktoosittomien tuotteiden valmistajiksi.

Valion mukaan samoja tuotteita on aiemmin viety ongelmitta Venäjälle.

Valion viestintäjohtaja Pia Kontusen mukaan Valiolla ei ollut tietoa uusista sertifiointivaatimuksista.

– Ainakaan minun käsittääkseni ei ollut tietoa. Tottakai tiedossa olevia vaatimuksia noudatamme, Kontunen toteaa.

Valion tehtailla ei ole erillistä sertifiointia laktoosittomien tuotteiden valmistukselle, koska sellaista ei ole aiemmin vaadittu. Valion rekat pääsivät normaalisti Suomen ja Venäjän tullin läpi vielä tiistaina. Keskiviikkona Venäjän rajaeläinlääkäri ei päästänyt rekkoja Venäjälle ja esitti palautusvaatimuksen.

Valio kertoo, että neljän rajalle pysäytetyn rekan kuormissa on yhtiön laktoosittomia tuoretuotteita, muun muassa laktoositonta  maitojuomaa, laktoosittomia jogurtteja, laktoosittomia rahkoja, laktoositonta raejuustoa ja laktoositonta smetanaa.

Rekat seisovat rajalla, kunnes tarvittava viranomaiskäsittely on tehty niiden saamiseksi takaisin Suomeen.

Kontusen mukaan tämän hetkinen tieto on se, että rekat palaavat Lappeenrannan terminaaliin eikä niitä yritetä saada rajan yli.

– Tilanne kuitenkin elää, Kontunen painottaa.

Kontusen mukaan Venäjälle tarkoitettujen tuotteiden poikkeusmyyntilupa ei koske neljässä Valion rekassa olleita laktoosittomia tuotteita ainakaan tällä hetkellä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.