Perunasta syntyi hittibiisi - Lauri Ainala teki musiikkia kasvien äänistä

Muusikko Lauri Ainala on säveltänyt musiikkia 25 kasvin äänistä. Immigrant Garden -nimisellä levyllä ovat mukana muun muassa daalia, kurkku ja peruna.

musiikki
Immigrant Garden
Lauri Ainalaa haastattelee Maria Bonnor.

Kasvien äänet taltioi kuvataiteilija Kalle Hamm. Hän käytti 1900-luvulla kehitettyä menetelmää, joka mittaa kasvien elektrofysiologiaa. Kasveihin kiinnitettiin metalliklipsit, joiden mittaamat värähtelyt tallentuivat nauhuriin. Hamm soitti äänitystensä tuloksia muusikko Lauri Ainalalle, joka innostui kasvien elektronisesta soinnista.

- Kasvien äänet olivat yllättävän erilaisia keskenään. Jotkut olivat väkivaltaisen kuuloista surinaa, toiset jo raakamateriaalina lähellä minimalistista ambientia.

Miehet päättivät, että Ainala työstää materiaalien pohjalta musiikkia.

- Pyrin säveltämään mahdollisimman vähän ja poimimaan alkuperäisestä äänestä sen olennaisen jutun. Joissain äänissä oli esimerkiksi naksauksia tai muusta äänimassasta erottuvia kohtia. Leikkasin niitä erilleen ja mietin, että niistä voisi tehdä rytmiä. Joissain tapauksessa ääni oli yhtä ja samaa monotonista juttua, joten niissä piti lähteä eri lähtökohdista, Ainala kertoo.

Levyn kasvit ovat saapuneet siirtolaisina Eurooppaan

Kalle Hamm ja hänen työparinsa Dzamil Kamanger ovat jo vuosia tehneet taidetta kasveista, joita on tuotu Eurooppaan 1500-luvulta lähtien. Esimerkiksi kurkku on kotoisin Himalajan vuoristosta, peruna Andien rinteiltä ja daalia Meksikosta.

Muusikko Lauri Ainala.
Muusikko Lauri Ainala.Juho Liukkonen / Yle

Kasvien kautta taiteilijat ovat tarkastelleet siirtolaisuutta ja pakolaisuutta. Immigrant Garden -levyn kasvit ovat myös osa Hammin ja Kamangerin samannimistä ympäristötaideteosta.

Ainala sen sijaan keskittyi puhtaasti ääniin, eikä etsinyt lisätietoa kasveista ennen kuin oli saanut sävellyksensä valmiiksi.

- Aika vähän olen pyrkinyt ajattelemaan sitä kasvien kannalta. Kallen kanssa tultiin siihen tulokseen, että on parempi jos teen musiikit äänen perusteella.

Ainalalla on selvät suosikit levyn kasvibiisien joukossa.

- Daalia oli ensimmäisiä, joita tein, ja se on pysynyt ykkössuosikkina. Toinen on Peruna. Helmi-levyjen bossi Arwi Lind oli myös sitä mieltä, että Peruna on hittibiisi!