Suomi myy rahapulassaan metsiään ulkomaille

Valtion Metsähallitukselle kesken vuotta korottama tulostavoite pakottaa myymään niin suuria metsätiloja, ettei niille uskota löytyvän ostajia kotimaasta. Myytävää löytyy lähinnä Pohjois-Suomesta, mutta etelänkään valtionmetsät eivät ole suojassa.

talous
YLE Etelä-Karjala

Valtio nosti viime keväänä Metsähallituksen tulostavoitetta 20 miljoonalla eurolla 130 miljoonaan euroon.

Tähän asti valtio on myynyt muun muassa pienpalstoja, kesämökkitontteja, tuulivoima-alueita ja kiinteistöjä täyttääkseen valtion sille asettamaa tulostavoitetta. Tulostavoitteen korottamisen jälkeen niistä saatava rahamäärä ei riitä, eikä tavoitetta saavuteta muuten kuin omaisuuden myyntiä kiihdyttämällä.

Maailmalla on paljonkin nimekkäitä metsäomaisuuteen sijoittavia rahastoja. Nämä ovat sitten oma lukunsa ja tavallaan uusi avaus.

Tuomas Hallenberg

Viime vuonna Metsähallitus myi 9 000 hehtaaria metsää. Tälle vuodelle asetettu tavoite on 17 000 hehtaaria. Uusi myyntitavoite ei toteudu pelkkiä pienpalstoja myymällä.

Metsähallitus on valmistellut myyntiin suuria, tuhansien hehtaareiden laajuisia metsätiloja, sanoo Metsähallituksen Laatumaan johtaja Tuomas Hallenberg.

– Näiden isompien kohteiden sijainti on enimmäkseen Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueeella, mutta koetamme totta kai löytää sopivia kohteita myös eteläisestä Suomesta. Näin suurten tilojen myyntivalmistelu kestää kauan ja niitä on valmisteltava myös tulevaisuutta varten.

Kotimainen raha ei riitä

Tilojen koko on niin suuri, ettei kotimaisia ostajia riitä, arvoidaan Metsähallituksessa.

– Maailmalla on paljonkin nimekkäitä metsäomaisuuteen sijoittavia rahastoja. Nämä ovat sitten oma lukunsa ja tavallaan uusi avaus, sanoo Hallenberg.

Maiden ja kiinteistöjen myynnistä pitäisi irrota tänä lähes 15 miljoonan euron nettotulot. Hallenberg korostaa, että yhtään kauppaa ei tehdä tappiolla.

– Kysymys ei ole realisoinnista, vaan voitollisisita kaupoista. Siihen en tietenkään ota kantaa, kuinka paljon myyntiä pitää olla bruttona, jotta tuo vajaa 15 miljoonaan euron nettotulo saadaan kasaan.

Tiskin alta ei myydä

Metsähallitus on jo aiemmin myynyt satojen hehtaareiden tiloja pohjoisesta. Niihin kotimaisten ostajien kynnet ovat yltäneet. Myös nyt myyntiin tulevat kohteet asetetaan kaikkien halukkaiden saataville Laatumaan myyntisivuille (siirryt toiseen palveluun) internetiin.

– Valtion omaisuutta myydään avoimesti. Niin sanotusti tiskin alta ei myydä mitään, toteaa Hallenberg tiukasti.

Kasvavan metsän myynti on kaksipiippuinen juttu. Hallenberg toteaa, että jokainen myyty metsähehtaari on pois tulevaisuuden tuloista.

– Uskon vakaasti, että ohjauspäätöksiä tekevät ovat tästä täysin tietoisia.

Valtio ei voi rahoja kuitenkaan jäädä odottamaan, vaan tarvitsee ne heti. Metsähallituksen on tehtävä tulos tänä vuonna, jotta sillä olisi jakokelpoista tulosta ensi keväänä.

– Tässä toteutetaan valtio-omistajan tahtotilaa. Se on meille hyvin selkeä asia. Odotamme tietenkin suurella mielenkiinnolla Metsähallituksessa uuden pääjohtajan valintaa ja mahdollisia linjauksia tuleville vuosille. Nyt keskitymme tähän erillishankkeeseen, joka on tuloutustavoitteena meille annettu.