Huovinen: Lääkärien holdingyhtiöiden vaikutukset tulee selvittää

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) mukaan lääkäreiden holdingjärjestelyt saattavat vaikuttaa välillisesti siihen, että nuoria lääkäreitä ei saada palkattua julkiselle puolelle.

politiikka
Susanna Huovinen.
Susanna Huovinen.Yle

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) vaatii, että lääkärien holdingyhtiöiden vaikutukset tulee selvittää tarkemmin. Huovinen kertoo pyytäneensä jo viime talvena terveydenhuollon asiantuntijoilta tietoja lääkärien holdingyhtiöiden vaikutuksista julkisen puolen rekrytointiongelmiin. Saamansa tiedot ministeri Huovinen kertoo toimittaneensa eteenpäin valtiovarainministeriön tietoisuuteen.

Huovisen saamien tietojen mukaan holdingjärjestelyt ja kevyempi verokohtelu voivat vaikeuttaa nuorten lääkärien palkkaamista julkiselle puolelle. Ministeri Huovinen kertoo saaneensa tietoja yksittäisistä tapauksista.

– Minulle on kerrottu niistä haasteista, joita tällaiset järjestelyt aiheuttavat kun rekrytoidaan nuoria osaajia julkiselle sektorille. Minulle on kerrottu, että nuoret lääkärit, ainakin osa heistä, ovat saaneet sen luontoisia tarjouksia muualta, että edut ovat huomattavasti paremmat ja ehkä siitä syystä he eivät ole välttämättä olleet kiinnostuneita julkisen sektorin tehtävistä, Huovinen kertoo.

Huovisen mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole laajamittainen ongelma.

– Minusta tämä asia on tullut useammassakin yhteydessä vastaan ja en missään nimessä halua antaa sellaista kuvaa, että tämä olisi hyvin laajamittainen ongelma, Huovinen arvioi.

Huovinen vaatii, että lääkärien holdingyhtiöiden vaikutuksia julkisen puolen rekrytointiongelmiin selvitetään vielä laajemmin, jotta voidaan arvioida tarve muutoksiin verotuslainsäädännössä. Huovinen aikoo käydä aiheesta keskusteluja valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) kanssa.

– Voisi olla hyvä selvittää kokonaisvaltaisemmin sitä millaisia vaikutuksia näillä kysymyksillä voi olla muun muassa siihen, miten julkisella puolella on kyetty tekemään rekrytointeja. Mielestäni tätä kysymystä tulisi laajemmin selvittää, jotta voidaan arvioida tarve lakimuutoksiin, peruspalveluministeri Susanna Huovinen toteaa.

Huovinen ei ota kantaa Rädyn toimintaan

Yle Uutiset kertoi maanantaina, että sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) hyödynsi vuosina 2006–2009 monimutkaista yhtiöjärjestelyä, jolla hän sai muutettua lääkärintyöstä saamiaan tuloja verottomiksi osingoiksi.

Peruspalveluministeri Huovinen (sd.) ei ota kantaa sosiaali- ja terveysministeri Rädyn toimintaan.

– En halua tähän yksittäistapaukseen kommentoida mitenkään. Ymmärrettävää on se, että yhteiskunnallisesti tämä asia herättää aika paljon kysymyksiä siitä syystä, että kaikilla ei ole mahdollisuuksia tämän tyyppisiin järjestelyihin, Huovinen toteaa.