"Pienikin pala on tappavan myrkyllinen" – Katso mitkä sienet sekoitetaan helposti keskenään

Sienienkerääjän kannattaa olla tarkka poimiessaan itselleen herkkuja pöytään. Monesti ruokasienten keskenään sekoittamista ei edes syödessä huomata. Myrkkysienen kohdalla on ollut vakaviakin seurauksia.

luonto
Keltavahveroita eli kantarellejä sammalmaassa.
Yle / Heli Mälkiä

Sienien tunnistukseen on tarkkoja ohjeita, mutta silti tietyt sienet sekoitetaan usein johonkin toiseen samannäköiseen. Keruutuotetarkastaja ja Etelä-Karjalan sieniseuran puheenjohtaja Martti Hakala toi esille sienet, jotka helposti sekoittuvat toisiinsa.

Keltavahvero eli kanttarelli on tuttu monelle sienestäjälle. Silti kanttarelliksi voidaan luulla helposti valevahveroa.

Vasemmalla valevahvero ja oikealla keltavahvero eli kanttarelli.
Vasemmalla valevahvero ja oikealla keltavahvero eli kanttarelli.Mikko Savolainen, Kalle Heikkinen/Yle

Molemmat ovat pirteän keltaisia maastossa, mutta selvin ero onkin sienen lakin alaosassa. Valevahveron lakin alaosa on lähempänä oranssia, kun kantarellissa se on keltainen. Valevahverossa lakin alaosassa on heltat ja ne ovat terävät, kun taas kantarellissa lakin alaosassa on poimut. Lisäksi kantarelli tuoksuu selvästi, valevahvero ei. Valevahveron voi paistaa pannulla kanttarellin tapaan syötäväksi.

Hieman tuntemattomampi, mutta hyvä ruokasieni on sikurirousku. Se sekoitetaan usein kangasrouskuun.

Vasemmalla sikurirousku ja oikealla kangasrousku.
Vasemmalla sikurirousku ja oikealla kangasrousku.Heli Mälkiä, Kalle Heikkinen/Yle

Sikurirouskussa ominaista on se, että jos siihen tekee viillon, siitä tulee runsaasti valkoista miedonmakuista maitiaisnestettä. Kangasrouskusta tulee myös maitiaisnestettä, mutta sen maku on hyvin kirpeä. Molemmat ovat ruoaksi kelpaavia sieniä, ja sikurirouskua ei tarvitse ryöpätä.

Valkokärpässieni on tappavan myrkyllinen. Valitettavasti se sekoitetaan helposti hyvin samannäköisiin herkkusieniin, kuten kuusiherkkusieneen ja peltoherkkusieneen.

Valkokärpässieni ja Peltoherkkusieni
Vasemmalla valkokärpässieni ja oikealla peltoherkkusieniHeli Mälkiä / Jarkko Korhonen

Valkokärpässienen itiöpöly on aina valkoista. Herkkusienissä itiöpöly on violettia tai tummaa. Itiöpölyä ei kuitenkaan havaitse pienimmissä herkkusienissä, ennen kuin sieni on ollut vuorokauden valkoisen paperin päällä. Näöllisesti valkokärpässienessä ja tietyissä herkkusienissä voi olla vain vähän eroa. Valkokärpässienessä on tuppi aivan jalan alaosassa, kun taas herkkusienissä sitä ei ole. Jos sienen erehtyy irottamaan maasta katkaisten jalan liian korkealta, ei eroa huomaa.

Keruutuotetarkastaja Martti Hakala pitääkin tärkeänä, että maasta otetaan koko sieni aivan juuresta, eikä katkaista jalkaa maanpinnan kohdalta.

– Silloin jalasta jää tuppi huomaamatta ja sen voi tunnistaa aivan toiseksi sieneksi. Valkokärpässientä pienikin pala nautittuna voi tappaa, sanoo Hakala.

Jotta vahinkoa ei käy ainakaan myrkyllisten sienten kanssa, kannattaa sienen lajista olla täysin varma.

– Jos yksikin tuntomerkki ei satu, niin sieni ei ole sitä mitä luulet, neuvoo Hakala.