1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Pitäisi olla arkipäivää että jos näet kiusaamista, puutut siihen"

Tamperelainen lukiolainen Juho Räty on äimistynyt arkisen teon saamasta suosiosta. Kiusaamiseen puuttuneen Rädyn Facebook-päivitys on jaettu jo yli 5000 kertaa.

Kotimaan uutiset
Juho Räty.
Petri Aaltonen / Yle

Minut yllätti, miten suuren huomion arkipäiväinen teko on saanut.

Juho Räty

Tampereen Normaalikoulun abiturientti Juho Räty joutui viime sunnuntaina yllättävään tilanteeseen Helsingissä.

Istuin Helsingissä bussipysäkillä odottamassa bussia Lauttasaareen. Viereeni tuli neljä noin 13-15 -vuotiasta poikaa, jotka heittelivät keskenään viidennen pojan lippistä, ja tönivät tätä jatkuvasti.

Seurasin tilannetta vierestä, hiljaa, en halunnut puuttua muiden elämään. Perinteinen suomalainen ajattelutapa, elä omaa elämääsi ja anna muiden olla, pääset helpommalla. Aloin kuitenkin muistelemaan kaikkea aikoinaan tukioppilaana oppimaani. Mieleen palautui termi "Hiljainen hyväksyjä" - ehkä pahin kiusaamisen muoto. Seistä vieressä, tekemättä mitään, vaikka näkee toisen kärsivän. Muoto, jota olen halveksinut eniten.

Päätin siis tehdä muutoksen toimintaani, astua pois hiljaisen hyväksyjän roolista, ja kysyin kaikilta viideltä pojalta, kehtaanko pyytää näitä lopettamaan. He hämmentyivät niin, että lopettivat huutelun ja siirtyivät kauemmaksi kiusaamastaan pojasta.

Katkelmat ovat Juho Rädyn Facebook-päivityksestä (siirryt toiseen palveluun), jonka hän kirjoitti kokemuksensa jälkeen.

– Alunperin halusin avata ystävien ja kavereiden silmiä Facebookissa. Ensimmäisenä päivityksen luki vieressä istunut kaveri, joka totesi että tämähän on fiksua asiaa ja halusi jakaa sen. Siitä lähti pieni jakokierre, Räty kertoo Tampereen Radion haastattelussa.

Nyt päivitystä on jaettu jo lähes 5 500 kertaa. Myös monet mediat ovat haastatelleet Rätyä.

– Minut yllätti, miten suuren huomion arkipäiväinen teko on saanut. Ainakin sen pitäisi olla arkipäivää että jos näet kiusaamista, puutut siihen.

Mediakohu kertoo, että jokin on yhteiskunnassa pielessä

– Kaveritkin ovat kehuneet, että uskalsin mennä väliin. Järjestöpiirien kautta minulla on valveutunut kaveriporukka, joten hekään eivät ihan ymmärrä miten tästä syntyi tällainen mediakohu. Se kertoo, että jotain on pielessä tällä hetkellä.

Kavereitten lisäksi mm. presidentti Sauli Niinistö kiitti Rätyä kiusatun pojan puolustamisesta.

– Tekosi on hyvä esimerkki ja opetus kaikille! kirjoitti Niinistö Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun) tiistaina.

Jos menet asiallisesti puhumaan ihmisille niin kuinka usein saat muuta kuin asiallista käytöstä takaisin?

Juho Räty

Räty neuvoo puuttumaan kiusaamiseen varovaisesti ja asiallisesti. Tilanteeseen ei kannata rynnätä vaan seurata hetken vierestä. Kysymyksen esittäminen voi olla hyvä tapa lähestyä, sillä silloin ihmisen on hetkeksi pysähdyttävä miettimään vastausta.

– Kohtele heitä kuin fiksuja ihmisiä äläkä mene väkivaltaisesti väliin. Jos menet asiallisesti puhumaan ihmisille niin kuinka usein saat muuta kuin asiallista käytöstä takaisin?

Lue seuraavaksi