Tyly arvio ulkomaalaisten rakennustyöläisten arjesta: "Lähes kaikille maksetaan liian pientä palkaa"

Rakennusliiton mukaan vähintään tuhansille Suomen rakennustyömailla ahertaville ulkomaalaisille maksetaan yhä alipalkkaa. Virolaiset osaavat jo perätä oikeuksiaan, mutta kauempaa tulevien työläisten asema on tukalampi. Osa rakennustyöläisistä on hakenut rästipalkkoja oikeudenkäynnin avulla.

Kotimaa
Työmies talonrakennustyömaalla.
Yle

Ulkomaalaisten rakennustyöläisten oikeuksia poljetaan Suomessa yhä, Rakennusliitto arvioi. Liiton arvion mukaan ulkomaalaisia rakennustyöntekijöitä on Suomessa tällä hetkellä noin 20 000 – 30 000. Pääosa heistä työskentelee pääkaupunkiseudulla.

– Lähes kaikille maksetaan liian pientä palkkaa, ainakin, jos he ovat lähetettyjä työntekijöitä, eli heidän työantajansa on ulkomaalainen yritys, joka tuo porukan Suomeen. Käytännössä kaikki saavat liian pientä palkkaa, rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas tiivistää.

Kaukaa tulevia huijataan

Suokaksen mukaan kaikkein hankalimmassa asemassa ovat ne työntekijät, jotka tulevat Suomeen kaukaa Euroopasta tai muista maanosista.

– Noin 80 prosenttia Suomessa olevista ulkomaalaista työntekijöistä on virolaisia. Virolaiset osaavat jo vaati parempaa palkkaa itse, he tietävät, että heidän ei tarvitse räikeällä alipalkalla tehdä töitä. Mitä kauempaa työntekijä tulee rakennustyömaalle, sitä todennäköisempää on, että hänen työehtojaan rikotaan.

Rakennusliitolla on nykyään noin 2 000 – 3 000 ulkomaalaista jäsentä. Osa ulkomaalaisista rakennustyöntekijöistä on hakenut saamattomia palkkojaan oikeudesta asti.